Пръскачката на правосъдието полива високо

6624
Пръскачката на правосъдието полива високо
Снимка: Actualno.com/Mилена Славкова

Не знам дали знаете, но за лъжите има една сентенция - че краката им са къси. Има и още една - лъжи, когато си абсолютно сигурен, че не може да те хванат.

Сетих се за тези приказки покрай обясненията на прокурор Евгения Станкова как се прави преврат с пръскачка. Всяка капка - куршум. Всяка струя - ракета. Всеки маркуч - изтребител. Тоалетните дали ще ги изкахат скоро?

Но г-жа Станкова е само много видимата част на правосъдието ни. Има и нетолкова видими - но със също такъв опустошителен ефект.

В пороя от хаквания, африкански чуми и главни прокурори, по-встрани остана един знаков случай - "Златен век" на "Артекс". На първа инстанция съдът каза, че спирането на строежа е незаконно - защото "Артекс" си отстранили пропуските преди ДНСК да вземе да спре работата. Дотук добре - но съдът също така разтълкува прословутия вече Закон за устройство на територията (ЗУТ). И каза, че главният архитект на София няма какво да дава мнение дали едно строително разрешително е валидно или не, обаче един зам.-министър може така да прави. А за капак съдът взе, че каза, че строителното разрешително важи, защото не му бил изтекъл срокът, а не защото е издадено в законови условия, в които срокът е 5 години, вместо 10.

Десните екстремисти

Нарочно изчаках два дни след втория, по-голям протест срещу издигането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Единствената ...

Дотук пак добре - само че от срока през 2017 година има две заповеди на главния архитект на София Здравко Здравков, които не са за подновяване, а допълване на разрешителното за строеж, което е ... изтекло! А подробна експертна обосновка, че това е така вижте тук! Обосновката е писана от човек, който игра главна роля в дело за подобен проект в "Борово" - и там хората спечелиха срещу инвеститора!

В крайна сметка нещата отиват към подновяване на "Златен век" - въпреки всички приказки и уверения, които се изсипаха в разгара на скандала, когато Цветан Цветанов лъсна с апартамента и се почна. Но отново обещанията си останаха само по медиите и социалните мрежи. Пред съда отговорните правят всичко възможно с ключово (без)действие да добутат нещата до съответното тълкуване. Дали ако имаше обосновка като тази по случая "Борово" щеше да е толкова лесно дори на първа инстанция да бъде взето такова решение?

Вчера адвокат Марин Марковски обясняваше как нещо се оценява както по морала, така и по закона. По морала било за пред църквата, по закона е правото. Само че законът се основава на морала - основи на правото, първи курс, първа лекция. И в ей такива случаи, когато тълкуването все се извърта за този с повечето пари безпощадно ясно лъсва каква ни е основата!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com