Смейте да загубите българска територия!

13365
Смейте да загубите българска територия!
Миналата седмица избухна огромна бомба

Миналата седмица избухна огромна бомба. А реакцията е такава, сякаш никой не я чу. Властимащите продължават да ни занимават с капаните на Трайков и АЕЦ "Белене", все едно не чуха как наглата ни северна съседка в прав текст заяви, че иска част от българската територия.

Румъния обяви, че имаме неизяснен спор около зона от шелфа в Черно море. В историята са забъркани много наглост и студена пресметливост. Историята е и доста дълга - договори, преговори, откраднати шамандури, нападнати рибари, нефт и газ... Особено нефт и газ.

Бойко за претенциите на Румъния: Това е абсурд, подкрепям "Атака"

Премиерът Бойко Борисов реагира на появилото се напрежение по оста България-Румъния заради предявените териториални претенции на съседи...

За делимитацията на морските пространства с румънците сме се разбрали още 50-те години. Верни на своята наглост обаче, те продължават да не обичат да зачитат договори, които са подписани в техен ущърб. Следват тежки и буксуващи 10-годишни преговори, през които Румъния продължава да държи на исканията си.

Преговорите никога не са били публични. Много неща около спора, като цяло, са "засекретени", както поясни външният министър Николай Младенов. Миналата седмица обаче румънският му колега "се изпусна" и обяви публично румънските териториални ламтежи. Последваха извинения и успокоения, че не сме разбрали правилно и че иначе симпатичните ни съседи не са имали предвид нищо лошо, "за което трябва да се сърдим". Само че би било проява на безгранична тъпотия да смятаме, че румънците са се "изпуснали"... така, случайно...

Дипломацията на северната ни съседка прекрасно си е направила сметка, че сега е времето този спор да бъде оповестен публично. И сега е времето да ни хлъзнат към международен арбитраж. Ако България се съгласи спорът да бъде отнесен до Международния съд в Хага, това почти сигурно ще означава загуба на стотици квадратни километри българска акватория. Обикновено в Хага решават на принципа на равноотдалечеността, който е математически. Той е неизгоден за България. Румънците знаят това отлично... вече прибраха по подобен начин украинска територия.

Някои се опитват да ни успокояват с това, че ЕС ни пази. Видиш ли, понеже сме членки на Съюза, автоматично сме се били отказали от териториалните си претенции. Да, ама не. Явно е, че някои не са се отказали. И е твърде спорно, че ЕС ще се намеси в наша полза. Ако можеше да разчитаме на това, досега щеше да има подобни сигнали.

Лично мен не ме грее особено и позицията на Бойко и Младенов. Премиерът инцидентно се изказа, че подобно искане "не било допустимо" и че Народното събрание трябвало да го осъди с декларация. Пука им на румънците за нашите декларации! При Младенов нещата бяха още по-потресаващи. Трябвало да сме сигурни, че българските интереси няма да бъдат предадени и да сме престанели да раздухваме проблема, защото не било в помощ на преговорите. С две думи, да си трайкаме, та да не ядосаме румънците.

Част от информацията по спора с Румъния е класифицирана

Част от информацията по спора с Румъния е класифицирана. Това съобщи в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов и подчер...

Е да, обаче респектиращото изказване на Младенов незнайно защо не ме успокои. Напротив, почвам да се плаша много сериозно.

За първи път след войните България може да загуби територия! В 21 век подобна възможност изглежда невероятна първо заради наглостта на румънските претенции, и второ, заради безгръбначната наша реакция. За първи път искат от нас да си мълчим и по възможност да не роптаем срещу подобна ужасяваща опасност!

За мен е ужасяваща. Бойко трябва много да внимава. Българският народ го избра, гласува за него, вероятно би гласувал и на следващите избори. Ако обаче позволи дори част от земята, за която поколения българи са умирали без дори да им трепне окото, да бъде загубена, подарена, народът няма да му прости. Историята няма да му прости.

Румънското безочие отива отвъд всякакво рационално възприятие и това трябва да е нашата официална позиция. Да искаш права за малцинство, което по официални данни не наброява и 1000 души, е безочие! Да искаш преразлеждане на дунавската граница, защото брегът ерозирал, е безочие!

Нито декларации, нито ноти, нито протестчета пред посолството ще помогнат. Дипломацията ни трябва да води твърди преговори, заявявайки открито и на румънската, и на българската общественост, че няма да предаде и метър родна земя. Ние сме членове на Европейския съюз и е време да задействаме с необходимото самочувствие лостовете, които това членство ни предлага.

Румънският произвол продължава, нашето МВнР обаче се хвали

Румънците продължават да играят по тънката струна на нервите в отношенията си с България. След като цяла седмица официалните власти тръ...

Ако сега загубим земята си и я дадем на румънците, се опасявам, че това няма да е за последно. Някои по подобен начин "добронамерени" съседи само чакат да се създаде прецедент.

Това не е като да окрадеш държавата. Не е като да източваш еврофондове и да си раздаваш извънземни бонуси. По изкривения ни болен начин тези неща ги прощаваме. Ако обаче загубите земята на Ботев и Левски, НАШАТА земя и земята на децата ни, господа управляващи, бъдете сигурни, че ТОВА няма да ви го простим...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com