Вопъл за един откраднат глас

46621
Вопъл за един откраднат глас

Има безброй причини да се иска разпускането на този парламент. За тях се изписаха безброй страници през последната година. Но много малко се говори за едно от най-зловещите нарушения на правата на бълграрските граждани, което 42-то народно събрание си позволи. Това е законът, който отне правото на стотиците хиляди българи, живеещи извън страните на ЕС, да гласуват. Голяма част от тези хора са наши сънародници, живеещи в Канада и САЩ.

Според Закона за уседналост, приет от този парламент през февруари като част от новия Изборен кодекс, изселниците, които живеят в страна, която не е член на Европейския съюз, нямат право да гласуват на европейски и местни избори. Главният двигател зад това законодателно престъпление беше БСП и творецът на новия Изборен кодекс, Мая Манолова. Тя заяви тогава, че след като той се приеме "няма да има фалшификация на бюлетини, никога повече ГЕРБ няма да печели избори и никога Борисов няма да бъде премиер".

Бареков и Пеевски - срамът на апатичната България

В пълен ташак (да, няма да крия думата – никой не кри имена на партии вчера) се превърнаха европейските избори, които се проведох...

Докато това злокобно пророчество още ехтеше в ушите ни, от избирателните списъци бяха заличени стотици хиляди гласоподаватели, които живеят в чужбина или които правителството удобно реши да причисли към живеещите в чужбина без тяхното знание и съгласие. Един от заличените бях аз, но това разбрах едва в деня на изборите.

Изискването на новия закон е, че ако лицето иска да гласува, то трябва да е с доказан престой в страната от три месеца. Проблемът е, че аз живея непрекъснато в Бъглария от години с постоянен адрес и лична карта, с която активно гласувам по местоживеене, включително и на последните парламентарни избори през май. Аз имам двойно гражданство и адрес в Съединените Щати, който е даден на МВР при издаването на личните ми документи в България преди няколко години. В деня на гласуването за евроизборите с изненада установих, че съм включена в забранителен списък и не мога да гласувам, защото някой е решил, че не живея в България. Някой "услужливо" е решил да интерпретира посоченият от мен адрес в чужбина като "настоящ", заличавайки ме от списъка на гласуващите по чл. 38 от Изборния кодекс (списъкът на заличените лица). Затова в деня на изборите, секционната изибирателна комисия (СИК) ми отказа да гласувам без представено удостоверение и ме изпрати за такова в общината. Общината от своя страна отказа да ми даде удостоверение без да види задграничния ми паспорт. Когато им донесох и това доказателство, общинската служителна дълго време разглежда множеството чуждестранни печати преди да реши, че няма данни да съм напускала страната през последните 3 месеца. Накрая, след много разправии и подписани декларации, ми дадоха удостоверение, че мога да гласувам, но само с уговорката ако представя в най-скоро време и акт за недвижима собственост в общината!!!

По чиста случайност не бях излизала от България през последните три месеца. На въпроса ми, какво щеше да стане, ако бях, отговорът беше съкрушаващ: "Ще трябва да доказваш, че живееш в България. Много е трудно това, а и законът е сложен", обясни ми заговорнически общинарката и ми каза, че съм изкарала късмет.

Наистина изкарах голям късмет - със страшни мъки упражних правото си да гласувам като гражданин на Република България. С валидна лична карта, валиден паспорт, валиден постоянен адрес и с валидно физическо присъствие в страната. Да докажа това ми костваше много време, много скандали, голямо физическо изтощение и огромен психически стрес. Но все пак пуснах своята изстрадала бюлетина, защото знаех, че ако не го направя точно на тези избори, никога няма да си простя.

Междувременно всеобщо недоволство от условието за уседналост изразиха сънародници ни в Съединените щати, които също бяха неприятно изненадани от факта, че нямат право да гласуват. В единствената избирателна секция в Щатите, която се намираше в Ню Йорк, от няколкото десетки българи, които опитаха късмета си да пуснат бюлетина, на половината им бе отказано, защото не оговарят на условията на Изборния Кодекс. А той гласи, че през последните три месеца преди изборите (от 25 февруари 2014 г. до 25 май 2014 г.) трябва да имат адресна регистрация едновременно: а) по постоянен адрес на територията на Република България, както и б) по настоящ адрес на територията на Република България или заявен в Република България настоящ адрес на територията на държава-членка на Европейския съюз. В изборния ден имат право да гласуват и български граждани, които не са се регистрирали предварително, но попълват декларация на място, в която декларират, че през последните 6 месеца са регистрирани по местоживеене в България.

Инспекцията по труда провери Мини „Бобов дол”

Инспекцията по труда в Кюстендил е извършила проверка днес в Мини "Бобов дол". Информацията съобщи пред БТА директорът на инспекцията в...

Отвратена от двусмислията в този закон се консултирах и с юрист в деня на изборите. Според него правото ми на глас е било неправомерно отказано от комисията. Но законът е написан толкова неясно и мъгляво, че бях обезкуражена от подаване на жалба в районната избирателна комисия (РИК). Според юристите този закон е толкова лошо написан, че подлежи на безгранична индивидуална интерпретация. И колкото е по-голяма глупостта на интерпретиращите, толкова е по-голям шансът да бъде отказано гласуване. Трябва да се подчертае, че директна заслуга за това има Мая Манолова. По време на обсъждането на този закон в парламента, десницата настоваше той да се преправи, за да се изясни дефиницията "живял" и да се отхвърлят изискванията за доказване на престой в странта. Отказът на Манолова, обаче, бе категоричен и законът се прие в сегашния му безобразен вид. В резултат на това повечето от желаещите да гласуват зад Океана така и не можаха да разберат защо им бе отнето правото на глас.

Един от българите, Борис Луканов, сподели, че е изключително разочарован от закона, който според него лишава хората, живеещи извън Европейския съюз от правото на вот. Друг наш сънародник в Щатите, Борис Гаврилов, сподели във Facebook, че отрязването от изборите на образовани и висококвалифицирани българи от САЩ и Канада е с цел да се вдигне цената на неграмотния вот, за да се запази статуковото в България. Ако този законодателен абсурд прави почти невъзможно гласуването на българи в чужбина извън ЕС, то той автоматично изключва от гласуване хора като мен, които не живеят е чужбина, но имат адрес там и дори не предполагат, че една престъпна законодателна прищявка автоматично им е отнела правото на глас.

Този мракобесен закон не е случаен и някой много щателно се е погрижил базите данни да бъдат своевременно максимално "изчистени" от нежелания вот, който става все по-опасен за управляващите. Според данни на ЦИК от списъците за заличени около 200 хиляди души! Страховете на управляващите, разбира се, не са случайни, защото изборите за Европарламент показаха триумф на десния вот в чужбина, където ГЕРБ (с 38,73%) и Реформаторския блок (с 14,26%) събират над половината от гласовете зад граница. Според данни на ЦИК, за тези избори в чужбина е имало двойно по-голяма избирателна активност и ако бяха позволили на българите отвъд Океана да гласуват, със сигурнст резултатът би бил още по-красноречив и способен да пораздруса скърцащата каруца с купени и манипулирани гласове.

Но нека да споменем и становището на другите герои по този въпрос от безнадежната тройна коалиция: изненада при "Атака" няма - те искат изцяло да се забрани правото на глас на всички българи, които имат двойно гражданство. ДПС, разбира се, би поискало същото, ако не бяха турците в Турция. Но заради тях тя се държеше като леко сърдита кадъна по отношение на БСП. В крайна сметка, обаче, ДПС остана вярна на вечната си дружба със социалистите и всичките вкупом създоха това законодателно изчадие. Създадоха го, защото българите в чужбина пречат на БСП и то много. БСП умира от страх като си помисли, че тези хора един ден ще имат лесен и свободен достъп до избирателните урни. БСП знае, че тези хора ще направят така, че тя да не бъде повече фактор в българската политика, защото повечето от тези хора си имат много неуредени сметки със Столетницата. Затова БСП задуши предложението на ГЕРБ за предоставяне на възможност за електронно гласуване на българите в чужбина, затова задуши предложението за задължително гласуване, затова отхвърли и предложението за смесена избирателна система с мажоритарни кандидати, затова отхвърли и искането за референдум за нови изборни правила. Затова олигархията в България се стресе от страх при мисълта от голям брой избиратели, които не могат да бъдат подкупени или контролирани.

Покойният Тодор Колев все питаше как да настигнем американците?Ами може да се започне от масовото гласуване. Защото американците, когато си подадат гласа, си слагат значка, на която пише "Аз Гласувах!" Което значи, че са горди, че са упражнили гражданското си право в помощ на демокрацията.

БСП: Номер 15 в листата ни не е получил 34 хил. купени гласа преференция

В открито писмо БСП призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да спре да лъже и да се извини на миньорите. Свидетели сме на поредната лъжа...

В заключение искам да се обърна към всички, които не гласуваха, но имаха тази възможност: НЕГЛАСУВАНЕТО НА ИЗБОРИ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Ако още не сте го разбрали, сте толкова безнадежни, колкото и съдбите на хората в Бобов дол.

Автор: Татяна Кристи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com