Аржентина пак си поиска Фолкландските острови

10395

Аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер подклажда спора за бъдещето на Фолкландските острови с открито писмо до Дейвид Камерън, в което го призовава да се откаже от британския контрол върху територията, предаде вестник „Ивнинг стандарт”.

В писмото се посочва, че Малвинските острови (аржентинското название на островите) са отнети със сила от Аржентина „в безочлива проява на колониализма от 19-ти век”.

Сблъсък Камерън - Кирхнер на срещата на Г-20

Инцидент е изправил един срещу друг в разгара на срещата на върха на Г-20 президентката на Аржентина Кристина Кирхнер и британския пр...

59-годишната де Кирхнер, която отправи няколко призива за връщането на островите по време на честваната през миналата година 30-годишнина от войната между двете страни, призова британския премиер да се подчини на резолюциите на ООН, които според нея защитават аржентинската кауза. Копие от писмото на де Кирхнер е изпратено и до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Великобритания отхвърли предложението на президента на Аржентина за започването на преговори за суверенитета на Фолкландските острови.

В отворено писмо на аржентинския президент, публикувано в британската преса, се посочва, че Великобритания трябва да спазва решението на резолюцията на Общото събрание на ООН от 1965 година, която признава островите за аржентинска територия.

В отговор британският премиер Дейвид Камерън заяви, че самите жители на Фолкландските острови искат да са в състава на Великобритания и Буенос Айрес трябва да се съобрази с това.

Кирхнер пристигна в ООН, за да защити Фолклендските острови

Президентката на Аржентина Кристина Кирхнер пристигна в ООН, за да защити претенциите на своята страна към Малвинските / Фолклендскит...

Камерън и де Кирхнер размениха остри реплики относно Фолкландските острови, когато двамата се изправиха лице в лице на срещата на Г20 в Мексико през юни 2012 г. Британският премиер отхвърли нейното искане за провеждане на преговори относно суверенитета на островите и заяви, че аржентинският лидер ще трябва да уважи резултатите от референдума през следващата година, когато жителите на островите ще гласуват относно това дали желаят да продължат да поддържат връзките си с Великобритания.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com