Армията на Северна Корея става все по-силна

18835
Армията на Северна Корея става все по-силна

Армията на Северна Корея става все по-силна, въпреки че икономиката на страната е на ръба на колапса. Това се посочва в доклад на базирания в Сеул Корейски изследователски институт, предаде агенция Ройтерс .

Само две седмици след смъртта на лидера Ким Чен Ир Северна Корея ясно даде да се разбере, че смята да запази политиката си, при която армията е на първо място.

В доклада се отбелязва, че Северна Корея има армия от 1,02 милиона души и рекорден брой танкове, военни кораби и установки за противовъздушна отбрана.

Севернокорейските военновъздушни сили са укрепени от изтребители МиГ-29. Значително се е увеличил и броят на подводниците.

За сравнение, армията на Южна Корея е около 700 000 души, като страната има подкрепата и на 28 000 американски войници.

Трима севернокорейци са убити при опит да избягат в Китай

Севернокорейски войници убиха трима граждани на страната, опитали се да избягат в Китай, съобщи Франс прес. Пхенян засилва контрола по ...

Същевременно, над 100 000 севернокорейци участваха в Пхенян в митинг в подкрепа на новия лидер Ким Чен-ун. Той е наследник на баща си Ким Чен-ир, който почина на 17 декември, съобщиха севернокорейски медии, цитирани от Франс прес.

Големият митинг на площад "Ким Ир-сен", който пък е баща и дядо на двамата, събра граждани и висши ръководители, съобщи агенция КЦТА. Според южнокорейската агенция Йонхап севернокорейската държавна телевизия е разпространила кадри от посещението на новия лидер Ким Чен-ун в танкова дивизия през уикенда.

При визитата - първата самостоятелна след смъртта на Ким Чен-ир, Ким Чен-ун разговаря с офицери.

Ким Чен-ун, син на Ким Чен-ир, беше провъзгласен миналия четвъртък за върховен лидер на мястото на баща си. Пхенян съобщи в събота, че Ким Чен-ун официално е утвърден за върховен главнокомандващ на армията, която се нарежда на четвърто място по численост в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com