Битката за Белия дом: трети дебат Ромни - Обама

5687
Битката за Белия дом: трети дебат Ромни - Обама

Третия и заключителен дебат между кандидатът за втори мандат Барак Обама и републиканеца Мит Ромни, приключи с взаимни нападки, несъстояла се дискусия за Китай и финални обръщения към избирателите, които на 6 ноември ще определят новия стопанин на Белия дом, предаде БГНЕС.

Обама нападна опонента си заради финансирането на предизборната му кампания - и по-специално за неотдавнашната визита на Ромни в Израел. "Аз нямах донори", подчерта Обама, според когото целта на пътуването на Ромни е била набиране на средства за предизборната му кампания от богати израелски донори.

Последната тема в дебата беше Китай и нарастващата му икономическа мощ. Поради напредналото време дискусия на практика не се състоя, но темата нямаше как да бъде подмината, понеже предварително бе обявена като част от дебата.

"С цялото си уважение към Китай, тази страна е едновременно наш съперник и потенциален партньор в международната общност - ако обаче спазва правилата", заяви Обама. "Когато станах президент, нагласата ми бе да настоявам Китай да спазва същите правила, както и останалите".

В края на дебата двамата президентски кандидати се обърнаха персонално към избирателите, като всеки имаше за целта по 2 минути, които бяха редуцирани до една поради напредналото време.

Обама обеща, че ако спечели втори мандат, ще продължи да работи за укрепването на средната класа. "Ще бъда до всяко американско семейство, както бях през последните 4 години. Ще продължа да работя за разкриването на нови работни места, за мира в света, за просперитета на Америка - страна номер едно в света".

Като цяло, макар да имаше и своите силни моменти по време на дебата, Обама се представи неравномерно през тези 90 минути. Американският президент на моменти бе прекалено агресивен, а тонът му - твърде подигравателен, което очевидно прикриваше нервността му.

Според експресно проучване на CNN обаче, Обама печели дебата с 48% срещу 40% тв зрители, изразили предпочитания за Ромни.

Ромни, както и на първия дебат, и сега бе напълно спокоен и макар и сега да боравеше с популистки клишета, бе значително по-убедителен. Свидетелство за това бяха и финалните му думи: "Америка трябва да продължи да води света, защото е благословено място".

Ромни не пропусна да повтори заключителните си думи от първия дебат, този път гарнирани с щипка патриотична емоция: "Обичам мира, обичам Америка. Ако изберете Обама, това ще означава 20 млн. безработни. ако изберете мен, това ще означава 20 млн. нови работни места".

Редактор: Десислава Ушатова

LA Times подкрепи Обама

Реномираният "Лос Анджелис Таймс" подкрепи кандидатурата на президента Барак Обама за втори мандат, като коментира, че демократът уст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com