Бунт в Норвегия срещу Нобела на ЕС

8798
Бунт в Норвегия срещу Нобела на ЕС

Противниците на присъждането на Нобелова награда за мир на Европейския съюз направиха факелно шествие в Осло в неделя вечерта, предаде БГНЕС.

Стотици горящи факли преминаха в протестна демонстрация през центъра на столицата на Норвегия.

Към протеста се присъединиха представители на повече от 50 организации и сдружения, несъгласни с решението на Норвежкия нобелов комитет.

Организаторите смятат, че ЕС не заслужава високата чест да бъде лауреат на премията, "сред другите причини и заради осъществяваните военни операции, провеждането на агресивна търговска политика и твърди мерки по отношение на имигрантите от африканските страни".

От Международното бюро на мира /самата тази организация е носител на почетната награда през 1910 г./ също посочват, че членовете на комитета отиват твърде далеч от завещанието на Алфред Нобел, който е написал, че наградата трябва да се присъжда на "лице, постигнало най-големи успехи или е направило повече от всички други за сплотяването на народите и съкращаване на числеността на действащите армии, а също и за провеждането на мирни конгреси и привличане на внимание към тях".

"Ако Нобел е искал да даде на комитета право свободно да тълкува думите му, то той просто е можел да прати плика с парите на адреса на норвежкия парламент с бележка, в която пише "използвайте по свое усмотрение", отбелязва президентът на организацията Томас Магнусон.

Освен представителите на бюрото, които се присъединиха към неделното шествие, своята солидарност към организаторите изразиха и лауреатите на Нобеловата награда за мир през 1976 и 1980 година М Мейрид Коригън Магуайър и Адолфо Перес Ескивел.

В шествието по заснежените булеварди на Осло взеха участие и политици от коалицията на гръцката радикална левица СИРИЗА, представители на норвежки партии от центъра, които бойкотираха церемонията за връчването на Нобеловата награда за мир, и членове на многобройни правозащитни организации от страната на фиордите.

Въпреки че най-активно участие в организирането на шествието взе общественото движение "Не на ЕС", което има повече от 25 хиляди членове в цяла Норвегия, в акцията по различни данни са взели участие между 700 и 1200 души.

Акцията на евроскептиците, които проявиха големи организационни способности, се състоя ден преди традиционното факелно шествие, което всяка година се провежда в чест на носителите на Нобеловите награди за мир.

Редактор: Десислава Ушатова

Ромпой: ЕС отново ще е символ на надеждата

Европейският съюз, който в понеделник ще получи Нобеловата награда за мир, ще излезе по-укрепнал от кризата и отново ще стане символ на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com