ЕК потвърди намерението си да предаде Унгария на съд

4036
ЕК потвърди намерението си да предаде Унгария на съд

Европейската комисия ще изрази своето окончателно становище по влезлите в сила промени в конституцията на Унгария, след като разгледа и оцени превода на приетите текстове. Това съобщи говорителят на ЕК Оливие Баи.

Той уточни, че тревогите на комисията остават, докато не бъде направена съответната правна оценка на приетото законодателство. Само на основата на преводите ще преценим бъдещите си стъпки, но ако има нарушения, ще предприемем необходимите действия, за да се уверим, че законите съответстват на европейското право, добави говорителят.

Унгарската опозиция протестира срещу политиката на Виктор Орбан

Представители на унгарската опозиция се събраха в Будапеща на протест срещу политиката на десноцентристкото правителство на премиера Ви...

В отговор на въпрос за евентуалните наказателни процедури, Баи посочи, че на своето седмично заседание комисарите ще преценят дали да изпратят ново писмо до властите в Будапеща. В това писмо те биха призовали унгарските власти в срок до два месеца да изяснят позицията си.

Ако отговорът не бъде получен или не удовлетворява комисията, ЕК ще подготви ново писмо с мотивирано становище какви са установените нарушения.

Властите ще разполагат с още два месеца, за да предприемат съответните промени. Ако не го направят, може да се реши въпросът да бъде предаден на Съда на ЕС. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com