ЕП гласува срещу АСТА

4525
ЕП гласува срещу АСТА

Парламентарната комисия по международна търговия отхвърли ACTA с 19 гласа "против", 12 "за" и 0 въздържали се, съобщиха от Европейския парламент, предаде БГНЕС.

Спорното споразумение предизвика протести в цяла Европа, включително и в България. Това наложи неговото по-внимателно обсъждане в европейските институции.

Евродепутатите трябваше да изберат между три възможни подхода. Първият, беше да откажат да одобрят споразумението. Това бе предложено от докладчика по темата британеца Дейвид Мартин от групата на социалистите. Той се мотивира с това, че в подобни документи трябва ясно да се определя какъв е обхватът им и как ще бъдат защитени личните свободи – за да се избегнат непредвидени тълкувания.

От своя страна, ресорната комисия искаше да се даде зелена светлина на АСТА, както предложиха двама евродепутати от Германия и Швеция, които членуват в Европейската народна партия.

Третият, междинен вариант предвиждаше ЕП да отложи гласуването до произнасянето на Европейския съд. Негов инициатор беше британски консерватор.

Редактор: Яна Баярова

ЕП решава за АСТА през юли

Решаващото гласуване за АСТА в Европейския парламент ще бъде през първата половина на юли. Това стана ясно по време на дискусии в ком...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com