Ердоган: Израел е терористична държава

13687
Ердоган: Израел е терористична държава

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини ООН, че не е успяла да предприеме действия във връзка с кървавите израелски въздушни бомбардировки срещу Газа и нарече Израел "терористична държава", която "избива невинни деца".

Той обвини Съвета за сигурност на ООН, че "се прави, че не вижда" страданието на мюсюлманите в света и призова за "искрени действия" за прекратяване на израелските удари срещу Газа, където 90 палестинци загинаха от началото на насилието миналата сряда. Тогава трима израелци бяха убити при ракетен обстрел от палестински бунтовници, съобщи БГНЕС.

Международната общност наблюдава "докато Израел жестоко избива невинни деца в Газа", заяви Ердоган в обръщение към религиозни лидери на мюсюлмански страни, събрани в Истанбул. Той определи Израел като "терористична държава".

Ердоган се превърна в непоколебим защитник на палестинската кауза през януари 2009 г., когато напусна форума в Давос заради наложената от Израел блокада над Ивицата Газа. Отношенията между Анкара и Тел Авив се обтегнаха още повече, след като израелски командоси щурмуваха турска хуманитарна флотилия за Газа в Средиземно море през май 2010 г., като убиха деветима турци на борда.

Ердоган заяви още, че няма доверие на ООН. "Съдбата на седем милиарда души се определя от думите на лидерите на пет страни", заяви той и изрази съжаление от липсата на представители на мюсюлмански страни в Съвета за сигурност. "Ако ме питате доколко се доверявам на ООН, бих казал, че изобщо не се доверявам. Това е структура, създадена в условията на война, нейната проява днес не е справедлива, структурата не е справедлива", счита турският премиер.

Редактор: Евгения Гигова

"Хамас" иска Израел да направи първата стъпка към примирието

Политическият лидер на „Хамас” Халед Мешаал настоя, че Израел трябва да предприеме първата стъпка, ако иска да има примирие...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com