ЕС се допитва до европейците за ГМО културите

13185
ЕС се допитва до европейците за ГМО културите

Европейският съюз разшири дебата за генномодифицираните култури и поиска от своите граждани да участват в анкета какво мислят по въпроса, предаде БГНЕС.

500-милионното население на съюза е призовано да попълни анонимен въпросник в интернет на страницата на сайта на еврокомисията за селското стопанство и местното развитие.

Самият въпросник можете да попълните ТУК.

Като отбелязва, че генномодифицираните организми (ГМО) са смятани за несъвместими с органичното земеделие, допитването задава въпроси на анкетираните дали купуват продукти, тъй като на тях изрично е отбелязано, че не съдържат ГМО.

Инициативата на еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош цели да активира отново дебата за отглеждането на генномодифицирани храни в ЕС. До момента съюзът е разрешил отглеждането само на два вида генномодифицирани култури – картофите тип Амфлора (разработен от германския концерн BASF) и царевицата MON810, продукт на световния гигант Monsanto (някои страни обаче забраниха отглеждането на този продукт на тяхна територия).

ЕС публикува всички данни за ГМО царевицата, която предизвиквала рак

Европейската агенция за безопасност на храните публикува на своя сайт цялата налична научна информация за генномодифицираната царевица,...

В момента в ЕС предстои да бъде взето решение дали да бъде разрешено култивирането в рамките на съюза на щамовете на 6 вида зърнени храни и на един вид генномодифицирана соя.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com