Франция се изтегля от Афганистан

8204
Франция се изтегля от Афганистан

Последните френски бойни части напуснаха Кабул днес, две години преди окончателното изтегляне на международната сила. Това е символичен етап в участието на Франция в Афганистан, който отговаря на обещание, дадено от президента Франсоа Оланд, предаде БГНЕС.

Близо 200 войници от 35-и пехотен полк в Белфор, натоварени да охраняват дезангажирането, излетяха сутринта в 9 ч. по Грунуич.

Те ще прекарат три дни в Кипър и ще се върнат във Франция на 18 декември.

Освен лекарите Франция вече има само 1500 военнослужещи в Афганистан: персонал, участващ в обучаването на афганистанските сили или отговарящ за сътрудничеството, разположен главно в Кабул.

Тя се връща към положение, сходно с това преди 2007 г., преди президентът Никола Саркози да реши да увеличи военното присъствие по искане на американците.

През 2008 г. Франция, която бе поела контрола на провинция Каписа и на окръг Суроби – две много важни от стратегическа гледна точка територии, тъй като са разположени на пътя, свързващ Кабул с Пакистан, поддържаше в страната 4000 военнослужещи.

На 20 ноември последните войници в базата Ниджраб, последната й позиция в Каписа, бяха вече изтеглени в Кабул.

През януари френският президент Никола Саркози съобщи, че в края на 2013 г. френската армия предсрочно ще напусне Афганистан. Приемникът му Франсоа Оланд ускори още изтеглянето, като за бойните части определи датата края на 2012 г.

В действителност френската мисия, такава каквато съществува от 11 г., ще напусне страната до юни догодина – шест месеца преди планграфика, определен от Саркози. Ще останат едва 500 френски военнослужещи – инструктори и специалисти, отговарящи за сътрудничеството.

Повече от 100 000 военнослужещи, две-трети от които американци, все още са разположени в Афганистан в рамките на международната коалиция на НАТО. Голяма част от състава й ще е напуснала страната до края на 2014 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Извършиха атентат срещу въздушна база на НАТО в Южен Афганистан

Кола-бомба се взриви в близост на въздушна база на НАТО в Южен Афганистан, ранявайки най-малко 10 цивилни граждани и трима чуждестранни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com