Германия: Добре, че са чужденците

17464
Германия: Добре, че са чужденците

В Германия се раждат все по-малко деца и въпреки това населението на страната расте. Как е възможно това ли? Благодарение на чужденците, и то най-вече на източноевропейците.

Германия е мощен магнит за чужденците. През 2012-та стотици хиляди са се заселили във Федералната република, като броят на придошлите в страната е с близо 300 000 по-висок от този на изселниците. Така населението на Германия е нараснало на 82 милиона. Особено привлекателна страната се оказва за източноевропейците. Това става ясно от актуалните данни на Федералната статистическа служба. Според проучванията, най-привлекателни за чужденците се оказват големите градове като Кьолн, Франкфурт и Мюнхен. Същевременно броят на мигрантите в селските региони е останал почти непроменен.

Много българи, гърци и испанци са дълбоко убедени, че Германия е техният единствен шанс за по-добро бъдеще. Безработицата в техните страни е висока, а изгледи за скорошно раздвижване на трудовия пазар няма. Мнозина източноевропейци обаче изживяват силно разочарование, когато разберат, че и в Германия не ги посрещат с отворени обятия.

Водните битки на Турция

Турция има нова цел: до 2023-та, точно за 100-ния рожден ден на Републиката, тя иска да се нареди сред десетте най-развити индустриалн...

Къде греши Германия?

"Трябва ни нова интеграционна структура", казва Щефен Крьонерт от Института за демография и развитие. Той добавя: "На Германия са й нужни добре квалифицирани чужденци, точно затова трябва да улесним условията за приравняване на квалификацията им с германските стандарти, а и въобще за пребиваване и оставане в страната." Трябва да се премахнат също бюрократичните спънки, поради които чужденците често висят часове наред във всевъзможни служби за всевъзможни документи и удостоверения.

За момента в Германия идват най-вече добре квалифицирани кадри – инженери, специалисти, хора с висше образование. От това печелят както германските фирми, така и цялото общество. "Не бива обаче политиката да е насочена единствено към привличането на висококвалифицираните", предупреждава Щефен Крьонерт. В сферата на услуги като грижата за възрастни и немощни хора например, в която има остър недостиг на опитни сътрудници, не са нужни непременно хора с висок образователен ценз, достатъчна е и средната квалификация.

Знанията по немски език също са важна предпоставка за успешната интеграция на чужденците. "Т.нар. интеграционни курсове, централно място в които заема изучаването на езика, вече не са достатъчни", изтъква Гюнтер Хайнекер от езиковата школа Аrenalingua. Нужни са специализирани курсове, съобразени с онова равнище на езикови познания, което е необходимо на един инженер, лекар, болногледач или келнер, за да се справя добре с работата си.

Американският образователен балон

Проклятието на висшиста: тъкмо се е дипломирал, а вече е натрупал планини от дългове. Младите образовани американци се нуждаят от все ...

В много браншове работодателят решава дали да изпрати чуждестранния си сътрудник на курс по немски или не. В други области обаче като здравеопазването например чуждият лекар, болногледач или медицинска сестра задължително трябва "да владее свободно немски език", за да може да работи в германско здравно учреждение.

Кой губи от притока?

"Чужденците, идващи от страни от ЕС, се отличават с това, че работят с усърдие и се интегрират по-лесно в обществото. При тях по принцип няма риск от изолация и изграждане на т.нар. субкултури, на паралелни затворени общества, какъвто нерядко е случаят с мигранти от мюсюлмански семейства", споделя Щефен Крьонерт.

Германия несъмнено печели от притока на чужденци. Губещи в случая се оказват родните страни на мигрантите. Изтичането на квалифицирани кадри от и без друго закъсали или бедни страни като България например има в дългосрочна перспектива крайно неблагоприятни последици за развитието им, и то в много сфери – от икономиката и промишлеността до здравеопазването и пенсионното дело.

Султанът и сапунката

Турският премиер Ердоган не може да понася сериала "Великолепният век". Това не е новина, знаем го отдавна. Нова е обаче султанската м...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com