Глоби в Русия за ругатни в медиите

6817
Глоби в Русия за ругатни в медиите

Днес Държавната дума на Русия ще разгледа на първо четене проектозакон, който ще налага глоби за използването на нецензурни думи и изрази в средствата за масова информация. Внесеният през ноември м.г. законопроект предвижда глоби за ругатни в медиите от 3000 рубли за физически лица, до 20 000 – за длъжностни и 200 000 за юридически лица, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Президентът на общоруската организация на работещите в СМИ "МедиаСоюз" Валерий Фадеев е на мнение, че с инициативата си депутатите целят не да отучат журналистите да ругаят, а да променят изказа на обществото като цяло.

"Проблемът не е, че в медиите се ругае много. Че в луксозните заведения колко псувни можеш да чуеш... Но това не се решава със закон. Новата норма – ако бъде приета – ще се превърне в поредния неефективен инструмент", допълни той. Фадеев повдига и друг въпрос – ако влезе в сила новият закон, това означава да бъдат инкриминирани и всички художествени произведения, чиито герои "споменават нечия майка".

Подобна е позицията на генералния директор на обществената телевизия Анатолий Лисенко, според когото въпросът с нецензурните думи трябва да се решава вътре в журналистическата общност, а не с нарочен закон. "Не съм противник на ругатните, но в печата и в ефир те нямат място", казал той пред репортер на РИА Новости."

Редактор: Десислава Ушатова

Русия даде $800 млн. кредит на Сърбия

Русия подписа споразумение за предоставянето на кредит в размер на 800 милиона долара на Сърбия и съобщи, че смята да отпусне на стра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com