Ислямисти посягат върху световното културно наследство в Мали

6354
Ислямисти посягат върху световното културно наследство в Мали

Ансар Дине, една от въоръжените ислямистки групировки, които контролират северно Мали се закани да разруши всички мавзолеи на мюсюлмански светци в Томбукту, град, който бе включен през седмицата от ЮНЕСКО в списъка на застрашеното световно наследство, предаде БГНЕС.

Ансар Дине ще разруши днес всички мавзолеи в града. Всички мавзолеи без изключение, заяви Санда Улд Бумама, говорител на Ансар Дине в Томбукту. Шестнадесет мавзолея в този град, разположен на границата със Сахара, и наричан "града на 333-те светци" са включени в световното наследство.

Според говорител на ислямистката групировка разрушаването на мавзолеите било наказателна мярка за обявеното от ЮНЕСКО в четвъртък решение да постави Томбукту, град – част от световното наследство на човечеството - в списъка на застрашеното наследство.

Бог е един. Всичко това е "харам" (забранено от исляма). Ние сме мюсюлмани, а какво е ЮНЕСКО? - запита той, добавяйки, че Ансар Дине действа "в името на Бога".

Според свидетели ислямистите напълно са разрушили тази сутрин мавзолеят на Сиди Махмуд, който вече бе осквернен в началото на май от членове на "Ал Кайда в ислямския Магреб" - друга въоръжена групировка, контролираща северно Мали с подкрепата на хора от Ансар Дине.

Обявявайки решението си да постави Томбукту, както и историческото селище Гао в списъка на застрашеното световно културно наследство, ЮНЕСКО би тревога и предупреди международната общност срещу опасностите, които тегнат над този митичен град в северно Мали.

Редактор: Ая Косарова

Ислямистите се отказаха да правят шериатска държава в Северно Мали

Туарегите от Национално движение за освобождение на Азауада и радикалната ислямистка групировка „Ансар Дине” са се отказали...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com