Израел предлага сваляне на Абас

7144
Израел предлага сваляне на Абас

Израелското външно министерство предлага в политически документ свалянето на палестинския президент Махмуд Абас, ако кандидатурата на Палестинската автономия за статут на държава наблюдател в ООН бъде одобрена по-късно този месец, предаде БГНЕС.

"Свалянето на режима на Абу Мазен (Абас) би била единствената възможност в този случай", се казва в документа. "Всяка друга възможност би означавала вдигане на бяло знаме и признаване на провала на израелското ръководство за справяне с предизвикателството".

Документът е чернова на друг документ, който се очаква да бъде одобрен от външния министър Авигдор Либерман, който след това ще го представи на израелските ръководители, отговарящи за изработването на израелския отговор на палестинската кандидатура.

Либерман вече изразил мнение, че Палестинската автономия на Абас трябва да бъде свалена, ако кандидатурата за наблюдател в ООН успее. Очаква се палестинците да представят кандидатурата си за държава наблюдател в Общото събрание на ООН на 29 ноември, въпреки противопоставянето на САЩ и Израел.

Това ще стане малко повече от година, след като палестинците поискаха пълноправно членство в Съвета за сигурност на ООН. Кандидатурата беше блокирана заради противопоставянето от САЩ, постоянен член на Съвета за сигурност, притежаващ право на вето.

Но стремежът за членство чрез Общото събрание, което ще издигне Палестинската автономия в държава нечленка, се очаква да успее лесно, което ще доведе до остър отговор от страна на Израел. В документа на външното министерство се предупреждава, че получаването на статут на държава в ООН "ще се счете за пресичане на червена линия".

Редактор: Десислава Ушатова

Нетаняху свика всички чуждестранни посланици, за да им обясни ситуацията в страната

Израелската армия отвърна за втори път на минометен обстрел от сирийска страна по контролираните от Израел Голански възвишения. За първ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com