Израелска ТВ: България обвини Хизбула за атентата

10358
Израелска ТВ: България обвини Хизбула за атентата

Няма предаден доклад за атентата в Бургас от българския външен министър Николай Младенов при посещението му в Израел, заяви по БНР говорителят на МВнР Весела Чернева, предаде БГНЕС.

Наистина министър Младенов вчера беше на посещение в Израел, каза Весела Чернева и обясни, че са дискутирани двустранни въпроси. Резултатите от разследването все още не са готови да бъдат съобщени и не може да става дума за връчване на доклад, бе категорична Чернева.

Тя обясни, че министър Младенов отишъл да предаде на своите партньори информация за отбелязването 70-годишнината от спасяването на българските евреи, тъй като те ще се включат в честването. Станало е дума и за българските работници, които заминават да работят там по двустранната спогодба между България и Израел.

Това е планирано посещение, заяви Чернева. "Ставало е дума за разследването, но в момента, в който българските органи са готови с резултати, които могат да издържат и в съд, които са достатъчно сигурни и убедителни, тогава може да говорим по този въпрос", заяви още Весела Чернева.

Докладът за атентата в Бургас, който българският външен министър Николай Младенов донесе в Израел, хвърля вината за инцидента върху "Хизбула", съобщи по-рано израелската телевизия Канал 2. Министърът пристигна на изненадващо посещение в страната, за да уведоми премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес за напредъка в разследването на терористичната атака в Бургас. При нападението загинаха петима израелски граждани и българин.

Междувременно българският вътрешен министър Цветан Цветанов отпътува от София, за да осведоми европейските лидери за откритията на разследването. Новината означава, че Европейският съюз (ЕС) може скоро да признае "Хизбула" за терористична организация, коментира телевизията.

Българският доклад сочи още, че Европол разпознала успешно трима от четиримата заподозрени за атаката. Всички те влезли в страната две и половина седмици преди инцидента, като използвали фалшиви документи за самоличност. Докладът ще бъде оповестен до пет дни, твърдят от Канал 2.

Припомняме, че министър-председателят Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху обсъдиха въпроса по време на посещението на българския премиер в Израел през септември. Тогава Борисов отказа да заеме твърда позиция, като настоя, че София не разполага с достатъчно информация за това кой е извършителят на удара.

"Тъй като израелските служби са с доста големи възможности, а нашите партньорски служби също, ние имаме извършителя - 100-процентово лице, фейс, пръстови отпечатъци, имаме неговия ДНК-профил. Службите трябва да поработят много добре и ние да разберем кой е този човек, откъде е дошъл".

"По този начин ще разгадаем цялата схема и взаимовръзки. Затова аз много категорично казах на премиера Нетаняху, че винаги бихме застанали срещу всеки терорист, тероризъм и държава, която произвежда такъв, стига да имаме достатъчно доказателства. Но в момента ние ги нямаме и затова продължаваме много усилено да работим по разследването с, повтарям, всички служби, които могат да допринесат за това", подчерта през септември Борисов.

Три месеца по-късно, през декември, когато бе на посещение в Белия дом, където разговаря с американския президент Барак Обама, премиерът напомни, че е необходима още работа, преди да бъдат назовани извършителите или поръчителите на престъпния акт. "Не можем да посочим в момента прекия извършител или поръчителя на този гнусен атентат по простата причина, че ни липсват още доста брънки от веригата", каза той.

Броени дни по-късно Конгресът на САЩ прие резолюция, с която призова държавния глава и съответните органи да предоставят на България необходимата дипломатическа и разузнавателна помощ. В отговор министър Младенов зае лична позиция, като заяви, че решението демонстрира "съвместния ангажимент към международния мир и сигурност".

"Несъмнено българското правителство няма да пожали усилия разследването да бъде доведено до успешен край и извършителите на този брутален акт да бъдат подведени под отговорност. Тази резолюция изпраща важно послание за ангажимента на САЩ към сигурността на България. Надяваме се да разширяваме нашето съвместно сътрудничество в областта на сигурността". До момента нито един високопоставен български правителствен служител не се е ангажирал с твърдението на Израел, че зад атентата в черноморския град стои групировката "Хизбула".

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, кацнали преди минути на летище "Сарафово" в Бургас, станаха жертви на терористичен заговор. При инцидента загинаха петима израелски граждани и българският шофьор на превозното средство. Пострадалите бяха общо 35. Бомбата, която атентаторът-самоубиец използва, бе еквивалентна на три килограма тротил.

Редактор: Десислава Ушатова

Цветанов: Атентаторите от Сарафово са трима или четирима

В правилна посока сме и съвсем скоро ще имаме резултати, които ще бъдат обявени публично, заяви вицепремиерът и министър на вътрешнит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com