Кипър ще прави държавна компания за газовите находища

3733
Кипър ще прави държавна компания за газовите находища

Кипър ще учреди държавна петролна компания като една от следващите стъпки в експлоатацията на новооткритите си газови находища. До дни ще бъде официално обявено и началото на втория кръг издаване на лицензи за сондажна дейност в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море, предаде БНР.

Предложението е на специално създадената към президента Димитрис Христофиас консултантска група. В нея влизат енергийни експерти и учени, част от които са от чужбина. През тази седмица съветниците обсъждаха следващите стъпки в правителствената политика за бъдещата експлоатация на газовите находища.

Кипър ще развива сватбен туризъм

Кипър ще развива сватбен туризъм, предаде БНР. Рекламната кампания засега е насочена към бъдещи семейни двойки основно от Русия. Инициа...

След откриването в края на миналата година на близо 200 милиарда кубически метра газ в блок "Афродита", на дневен ред за правителството са въпросите за използването на залежите, изграждането на необходимата газова инфраструктура и дългосрочните експортни стратегии.

В същото време тръгва и процедурата за втория кръг издаване на лицензи за сондажна дейност на останалите 12 кипърски терена в Средиземно море. Документите вече са в Европейската комисия и в началото на следващата седмица поканата към инвеститорите ще бъде публикувана в официалния вестник на Европейския съюз. Кандидатите ще имат три месеца да заявят интереса си, като се очаква да участват десетки водещи в света газови и нефтени фирми.

В ход са и други перспективи за енергийно сътрудничество в региона. На среща в Никозия министрите на икономиката на Кипър и на енергетиката на Гърция обсъдиха финансовата и техническа възможност за свързване на електропреносните мрежи между двата острова – Кипър и Крит и последващо свързане на Крит с континентална Гърция. Предмет на разговора бе и връзката между двете страни чрез тръбопроводи за пренос на природен газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com