Кирхнер пристигна в ООН, за да защити Фолклендските острови

9897
Кирхнер пристигна в ООН, за да защити Фолклендските острови

Президентката на Аржентина Кристина Кирхнер пристигна в ООН, за да защити претенциите на своята страна към Малвинските / Фолклендските острови, 30 години след края на войната с Великобритания за суверенитета на този архипелаг в Южния Атлантик, предаде БГНЕС.

При пристигането в седалището на ООН г-жа Кирхнер се срещна най-напред с генералния секретар Бан Ки-мун, който според комюнике на световната организация, "осъзнава силната подкрепа", на която се радват претенциите на Аржентина в Южна Америка.

Кристина Кирхнер след това трябваше да говори пред Специалния комитет по деколонизация на ООН, която редовно призовава от 1965 г. насам Обединеното кралство и Аржентина да започнат преговори по въпроса за суверенитета на Малвините / Фолклендите, но Великобритания отказва.

На островите, разположени край бреговете на аржентинска Патагония, има около 3 000 жители. Те са под контрола на Обединеното кралство, откакто то прогони аржентинските власти през 1833 г., но Буенос Айрес винаги е претендирал за тях. Пребиваването в Ню Йорк на г-жа Кирхнер е точно 30 години след края на конфликта на 14 юни 1982 г.

Суверенитетът на архипелага " изобщо не подлежи на преговори", заяви британският премиер Дейвид Камерън, като подчерта, че Лондон "няма никакви агресивни намерения" към аржентинското правителство. Той посочи, че "това не е като някаква игра на "Монополи", в която страните си разменят някоя територия. Жителите на островите трябва сами да определят собственото си бъдеще". Впрочем, преди няколко дни правителството на Малвинските / Фолклендските острови реши да организира референдум догодина за статута на островите.

През последните месеци Кристина Кирхнер втвърди говоренето си по отношение на Малвинските / Фолклендските острови. През декември Бразилия, Уругвай и Чили решиха да забранят на кораби, плаващи под флага на островите, да акостират в техните пристанища в знак на солидарност с Буенос Айрес.

Изпращането на шестседмична мисия на островите на принц Уилям, който е пилот на хеликоптер от Кралските ВВС, а след това и на британски ескадрен миноносец, бяха възприети като провокации от Аржентина. Впрочем, Буенос Айрес внесе през февруари жалба в ООН, в която се осъжда "милитаризацията" на зоната от Лондон.

Като реакция на дипломатическия арсенал, разгърнат от Аржентина тази година, жителите на островите решиха, че и техният глас трябва да бъде чут в Ню Йорк. Роджър Едуардс и Майкъл Съмърс, членове на Законодателното събрание на Малвините / Фолклендите, откриха заседание на Комитета по деколонизация.

Аржентина, подчерта г-н Едуардс, "упорства в опитите си да отрече правата на народа на Малвините". Като потвърди организирането на референдум догодина, той заяви, че "96% от електората" желае сегашният статут на архипелага да се запази.

Редактор: Ая Косарова

Великобритания винаги ще защитава Фолклендските острови

Решимостта на Великобритания да подкрепя Фолклендските острови няма да намалее, каза британският премиер Дейвид Камерън във връзка с ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com