Китай ще изпрати втора жена в Космоса

12258
Китай ще изпрати втора жена в Космоса

Китай ще изпрати втора жена в Космоса в най-дългата си мисия до момента, съобщиха официални представители в момент, когато страната работи за построяването на космическа станция, предаде БГНЕС.

Космическият кораб Шънджоу-10 ще бъде изстрелян с ракета Long March в 9,38 ч по Гринуич утре, заяви говорителят на китайската програма за пилотирани полети У Пин. Ван Япин, втората жена от Китай, която ще бъде изпратена в Космоса, ще бъде на борда на космическия кораб, командир на мисията ще бъде Ние Хайшън, а Чжан Сяогуан ще бъде третият член на екипажа. Той ще остане в орбита 15 дни.

Космическия кораб ще се скачи за космическата лаборатория Тянгун - 1 и екипажът ще се пренесе в нея. Мисията ще отбележи важна стъпка към целта на Китай да построи пълна космическа станция, способна да приютява астронавти за дълги периоди. "Те ще проведат космически медицински експерименти и експерименти с космическа техника", заяви У.

Китай изпрати за първи път човек в Космоса едва през 2003 г. и все още изостава от САЩ и Русия, но има много амбициозна програма, включваща и планове за изпращане на човек на Луната и построяване на станция, обикаляща около Земята до 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com