Клинтън си оставя вратичка обратно към Белия дом

7604

Досегашната ръководителка на дипломацията на САЩ остави отворена вратата за евентуална нейна кандидатура за президентските избори през 2016 г. Съвместно интервю с Барак Обама на телевизия Си Би ЕС /CBS/ показа това в неделя вечерта, предаде БГНЕС.

"Аз все още съм държавен секретар, в политиката съм и дори нямам право да чуя тези въпроси за следващите избори за президент на САЩ", заяви Клинтън в шоуто "60 минути". Това става дни, преди тя да пусне юздите на външното ведомство на САЩ в полза на сенатор Джон Кери.

Но "президентът и аз, ние сме много загрижени за бъдещето на нашата страна и аз не мисля, че той или аз бихме могли да предречем какво ще се случи утре или следващата година", каза Клинтън, седнала до Обама.

В записаното в Белия дом съвместно интервю, от което Си Би Ес излъчи откъси още в петък, президентът на САЩ обсипа с похвали Клинтън, въпреки че тя беше тази, срещу която Обама се бе изправил в борбата за номинациите на демократите за Белия дом по време на първичните избори през 2008 г.

"Аз просто исках да имам възможността да кажа публично "благодаря", защото мисля, че Хилари ще остане сред най-добрите държавни секретари, които сме имали", заяви президентът на Съединените щати. Неговият първи дипломат ще бъде на тази длъжност до вторник.

"Имахме чудесно партньорство през последните четири години, тя ще ми липсва", каза още Обама, повтаряйки, че би искал тя да остане на своя пост за втория си мандат.

Клинтън, след като води дипломацията на първата световна сила от януари 2009 г., ще напусне, за да отстъпи на сенатор Джон Кери. Неговото назначение ще бъде одобрено от Сената във вторник.

Клинтън, която сега е на 65 години, не даде твърди индикации за бъдещите си намерения, но във Вашингтон са убедени, че тя ще се кандидатира за президент през ноември 2016 г.

Опитен политик и на върха на своята популярност, тя e почитана понякога и като знаменитост. Клинтън казва от месеци насам, че иска да "започне отново личния си живот" и отрича, че ще се впусне в състезанието за Белия дом.

Някогашната "първа дама" на съпруга си /президента Бил Клинтън с два мандата между 1993-2001 г./ бе победена от Обама след ожесточени първични избори в Демократическата партия през 2008 г. Помирението им бе внимателно режисирано преди президентските избори през ноември 2008 г. и Обама, за изненада на всички, я назначи начело на дипломацията на САЩ.

Отношенията между Обама и семейство Клинтън оформят лицето на демократите от години. Довчерашни политическите съперници, станали после съюзници, Клинтън и Обама са в приятелски отношения, може би не съвсем лишени от интереси.

"Определям Хилари като стабилен приятел", отговори президентът, за да определи отношението си към госпожа Клинтън. "Много топло и много близко", допълни той, но без да отрича "дълбоките различия" между тях.

Обама ще напусне Белия дом в края на втория си мандат на 20 януари 2017 година и всяка подкрепа за наследник на поста ще подсили кандидатурата, независимо дали е Клинтън или сегашният вицепрезидент Джо Байдън.

"Вие, журналистите, сте непоправими: положих клетва преди четири дни, а вие ми говорите за изборите след четири години", пошегува се президентът Обама, без да отговори на въпроса на "60 минути".

Най-тежката битка за Обама предстои

При стъпването си в длъжност за втори мандат президентът Обама призова американците да се възползват от възможностите и да работят зае...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com