Леви и имигранти заедно: Не на неонацистка Гърция!

6420
Леви и имигранти заедно: Не на неонацистка Гърция!

Леви партии и имигрантски организации се готвят да превърнат Атина в антифашистки град. Това е лозунгът на мероприятията, които те организират на 19 януари. Според организаторите в гръцката столица се очаква да пристигнат хиляди хора от цяла Гърция.

„Ще пристигнат с автобуси, кораби и влакове и ще изпълнят улиците на Атина”, заяви общинският съветник от партия АНТАРСИА Петрос Константину по врем на днешната пресконференция по случай протестното шествие.

Организаторите подчертаха, че лозунгът: „Вън на неонацистите – Не на концентрационните лагери – гражданство на всички деца” обединява хиляди хора срещу политиката на правителствата, които дават поле за действие на неонацистки организации като "Златна зора".

„Искаме да изолираме напълно "Златна зора" и да спрем действията на силовите й групи, които се активизираха след изборите. Министър Дендиас ги прикрива. Казва, че е срещу беззаконието, но в същото време не казва нищо за нападенията срещу имигранти в района на Агиос Пантелеймонас”, заяви Петрос Константину.

Депутатът от СИРИЗА Димитрис Цукалас пое щафетата и също отправи нападки срещу полицията, чиито действия нарече „погром срещу имигрантите”.  „Искаме една друга Атина, в която неонацистите нямат място”, каза в заключение той, цитиран от GrReporter.

Представителите на имигрантските организации описаха всекидневните, както посочиха те, нападения срещу свои сънародници от страна на групи мъже с черни фланелки. „Не ние сме виновниците за икономическата криза. Не нашите имена се намират в „списъка на Лагард”. Ние работим и плащаме всичко, което трябва”, заяви Лорета Маколи от Съюза на жените от Африка.

Мероприятията на 19 януари ще започнат в 11:00 пред театър „Емброс”, където ще бъде представена постановка с участието на деца на имигранти. Очакват се два протестни митинга: от 14:00 на площад Омония и от 16:00 на площад Синтагма. Паралелно ще се проведат концерти на над 20 групи и отделни изпълнителни. Според организаторите в същия ден ще се проведат подобни протестни митинги в много европейски страни, както и в Ню Йорк и Чикаго в САЩ.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com