На 18-ия етаж в Нови Београд

10353
На 18-ия етаж в Нови Београд

Нови Београд е нещо като квартал "Люлин" в София - гето от многоетажни блокове. По югославско време това си беше направо модерно. Близо половин милион души живеят днес в Нови Београд. И се опитват да оцеляват някакси.

Високият блок е виждал и по-добри времена от сегашните. Навремето, през 1970-те години, многоетажното здание e било символ на югославското строително майсторство. 18 етажа, с по 8 жилища на етаж, които разполагат с екстри като балкон и централно парно. Семейство Цветкович живее на 12-ия етаж - до асансьора вляво. Те са били едни първите, настанили се в блока след построяването му през 1976 година. Тогава в двустайното жилище се нанасят общо 6 души: младото семейство Живадин и Бранка Цветкович, двете им деца плюс бабата и дядото.

"Тук е същинска джунгла"

Детските бракове - бичът за Бангладеш

Бангладеш е една от страните с най-висок процент на бракове, сключени между деца, предаде ВВС. 20%  от момичетата стават съпруги още пр...

"Балконът ни е малък, а мазе нямаме, та затова тук сме натрупали какви ли не. До скоро тук държахме и киселото зеле", подсмива се Живадин. Слабият висок мъж, който скоро ще се пенсионира, разказва, че закупили жилището за точно 2000 германски марки. Изплащането му продължило доста дълго.

Бранка и Живадин работели като техници в едно и също предприятие. В него те се и запознали. 37 години по-късно крехката едно време Бранка е вече по-пълна и майка на две деца, които всъщност отдавна вече не са деца. Синът, който е на над 30 години, все още живее в двустайния апартамент на родителите си.

"Блокът е като джунгла", казва Бранка и продължава: "Много от хората, които се заселиха заедно с нас, си отидоха, а на тяхно място дойдоха нови. Общо 156 апартамента има в блока. В селото, в което съм родена, има само 130 къщи. И всичките са разположени на една-единствена улица. Там всеки е господар на неговия си дом - за разлика от тук, в големия блок, където всички трябва да се грижим за общата ни собственост. Само че това не винаги е лесно", разказва Бранка и допълва:

"На партерния етаж имаме обща собственост от около 100 кв.м., която даваме под наем. С приходите покриваме част от режийните разходи, които станаха много високи напоследък. Голяма част от апартаментите междувременно са дадени под наем, но никой не е наясно колко от наемателите имат адресна регистрация и колко от тях живеят нелегално в блока. Тук е същинска джунгла", оплаква се Бранка.

Ние сме царе на разхищението

Защо хлябът, ябълките или картофите отиват на боклука, вместо на масата? Защо съвременният човек си позволява толкова неуважително от...

Почти като на село

1999-та е годината, в която много от жителите на Нови Београд напускат квартала - заради бомбардировките на НАТО, разказва Бранка: "Нашият блок започна застрашително да се клати. Но все пак оцеля."

Доста неща са се променили от тогава в Нови Београд. Безутешният квартал постепенно се изпълва с живот - вече има и мост, който го свързва със старата част на Белград. А когато на човек му се прииска да има социални контакти - асансьорът на 18-етажния блок е идеалното място за това. Функционира по-добре и от селски мегдан.

Източник: Дойче веле

Студенти зад граница: Не искам да се чувствам чужденец!

За много от чуждестранните студенти Германия е изключително привлекателна. Но за разлика от широко разпространеното мнение повечето о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com