На Чавес му остава да живее до април?

5619
На Чавес му остава да живее до април?

На президента на Венецуела Уго Чавес му остават няколко месеца живот, заяви венецуелският лекар Хосе Рафаел Маркина, предаде БГНЕС.

Д-р Маркина, който живее в САЩ, е близък с грижещите се за Чавес медицински екипи и в Каракас, и в Хавана. "За съжаление, на президента не му остава много живот. Едва няколко месеца. Моята прогноза е, че трагичната развръзка ще настъпи през април", каза Маркина. "Болестта му навлезе в агресивна фаза. Чавес има метастази в тазовата област, което води до унищожаване на нерви в гръбнака, а това може да го парализира. Операцията, която му предстои в Хавана, сама по себе си не е рискова. В следващите 72 часа обаче могат да произтекат сериозни усложнения".

Еквадорският президент Рафаел Кореа, който е доста близък с венецуелския си колега, отлетя за Хавана, за да му окаже морална и духовна подкрепа. Това ще е третата поредна операция на Чавес в Куба, като всяка предишна бе определяна като успешна.

Хирургическите интервенции бяха последвани от дълъг курс по химио- и лъчетерапия, вследствие на което на венецуелския президент му опада косата. Непоправимият оптимист Чавес обаче намери сили да се пошегува дори с това. "Така приличам на Юл Бринър от "Великолепната седморка", заяви той, когато се появи пред сънародниците си с обръсната глава.

Часове след като Чавес замина за Куба, хиляди негови привърженици се събраха на обща молитва за здравето му в двореца "Боливар" в Каракас. Изглежда, че и самият президент предусеща края си, тъй като преди да отлети за Хавана в думите му за пръв път се прокраднаха нотки на песимизъм: "Може и да загубя битката с рака".

По ирония на съдбата болестта на Чавес се влоши рязко скоро след като той спечели нов президентски мандат на 7 октомври - и по-малко от месец преди официалното му встъпване в длъжност, насрочено за 10 януари.

Животът на Уго Чавес е в опасност

Президентът на Венецуела отново ще замине за "Островът на свободата" за лечение. Лекарите са му препоръчали 6 месеца след предходния т...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com