Нова антибългарска поредица в Скопие: Как бяха ликвидирани македонските евреи

27071
Нова антибългарска поредица в Скопие: Как бяха ликвидирани македонските евреи

В първия ден на Коледните празници в Македония скопският „Утрински весник” започна публикуването на нова антибългарска поредица „Как бяха ликвидирани македонските евреи”.

Автор на поредицата е Виктор Цветановски, някогашен кореспондент на „Нова Македония” в София и щатен автор на антибългарски публикации.

Македония скочи срещу идеята България да вземе Нобелова награда за мир

Македонска медия отново намери за какво да се заяде с България. Този път на фокус дойде идеята на бившия ни външен министър Соломон Пас...

В първата част на поредицата Цветановски пише, че „България на няколко пъти вече застава на европейския път на Македония в стремежа си да я застави да приеме българското тълкувание на историята. Този път това стана с използването на голямата трагедия на македонските евреи, които бяха изпратени в лагера в Треблинка”.

Според Цветановски приказката за македонските евреи, разказана във филма „Трето полувреме”, дотолкова разгневила българските държавници, че те активирали всички лостове, с които разполагат в Европейския съюз, за да спрат европейското развитие на Македония.

В публикацията се твърди, че гибелта на македонските евреи е болна тема за България, която иска да покаже пред Европа и света чистото си лице и не иска да признае, че за еврейската трагедия в Македония са виновни българското профашистко правителство и цар Борис ІІІ.

Виктор Цветановски смята, че спасяването на повече от 50 000 евреи в България не може да заличи престъплението от изтреблението на евреите в Македония и Тракия и че за спасяването на българските евреи нямат заслуга нито българският цар, нито правителството, нито парламентът на България.

Македонците ни взеха и Бербатов

Мегаломанията на Скопие няма граници. Комшиите посегнаха и на Димитър Бербатов, като го провъзгласиха за "Митко Македончето". Това с...

Припомняме, че България е единствената страна от Европа, която в годините на Втората световна война успява да спаси своите евреи. В усилията за спасяването на българските евреи се включва целият народ, включително Българската православна църква и български народни представители. Гражданите от еврейска националност в новоприсъединените земи в Македония и Тракия остават под юрисдикцията на немските окупационни власти и немските комендатури.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com