Обама иска нови правила за имиграция в САЩ

12554

Отдавна отлаганите реформи на неработещата имиграционна система са в ръцете на американското ръководство, заяви президентът Барак Обама в търсене на компромис между партиите в САЩ за решаване на проблема, предаде БГНЕС.

Стопанинът на Белия дом изложи своите виждания по въпроса, сред които е и задвижването на въпроса с 11-те милиона нелегални имигранти към придобиване на гражданство, успоредно със затягане на граничния контрол. Освен това Обама предлага облекчаване на процедурата по придобиване на американски паспорт за надарени чуждестранни студенти след дипломирането им, чрез което ще бъде стимулирана икономиката.

"Въпросът е прост. Искаме ли ние като народ, държава и правителство да решим този проблем? Според мен отговорът е положителен", заяви президентът на САЩ в Лас Вегас.

Проблемът е свързан и с изборите и републиканците се опитват да преодолеят влиянието на демократите след испаноезичните гласоподаватели, за които реформата в имиграционните закони е от голямо значение. Речта на Обама дойде в момент, в който двупартийна група от сенатори излезе със свои виждания за промяна на законодателството. Президентът огласи за първи път своите идеи по въпроса през 2011 г. и ако успее да осъществи реформата през втория си мандат, това ще бъде голям успех за него. Двата плана имат много общи неща помежду си, а що се отнася до различията има голяма вероятност по тях да бъде намерен компромис до края на годината.

Имиграционната реформа се провали през 2007 г. поради съпротивата на републиканците.

Сега Обама е нетърпелив да види реални резултати и предупреди инертния Конгрес, че ако законодателите не излязат "навреме" с предложение, той ще състави свой закон, който ще иска да бъде подложен на гласуване.

Редактор: Десислава Ушатова

САЩ: Визовите изисквания за българи ще се разгледат отново

Заместник държавният секретар на САЩ Уилям Бърнс е дал уверения, че визовите изисквания за български граждани ще бъдат разгледани отнов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com