Обама обмисля пълно изтегляне от Афганистан

6286

Президентът на САЩ Барак Обама ще обмисли и план за пълно изтегляне на американските войски от Афганистан след прекратяване на международната операция в азиатската страна в края на 2014 г., заявил пред "Уолстрийт джърнъл" представител на американската администрация. Информацията се появи в навечерието на визитата в САЩ на Хамид Карзай, която започва в петък, предаде БГНЕС.

Попитан дали Обама ще обмисли и сценарий, при който всички американски войски ще се изтеглят, Бен Роудс, заместник-съветник по въпросите на националната сигурност казал, че това е един от вариантите.

"В момента нито един вариант не е изключен", казал Роудс. При взимането на решение президентът ще се ръководи от стратегическите интереси на Щатите. Целта на Обама е да бъде убеден, че новите афганистански сили за сигурност са в състояние да се защитават и че талибаните няма да могат да установят контрол върху страната след изтеглянето на международните сили.

Миналата седмица "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Пентагонът разработва различни опции за бъдещото присъствие на американски войски в Афганистан по искане на Белия дом като броят им варира от 3000 до 9000. Освен това статутът на тези войски ще бъде обсъден при предстоящите разговори между Обама и Карзай.

До края на 2013 г. международните сили в Афганистан ще приключат участието си в бойни мисии и ще преминат изцяло в ролята на военни съветници на афганистанските сили за сигурност. Тази им роля пък е планирано да приключи до края на 2014 г.

Талибаните: Янките бягат като от Виетнам

Представители на талибаните сравниха планираното изтегляне на войските на САЩ от Афганистан с американското изтегляне от Виетнам и го н...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com