Обама ще се закълне и днес на Капитолия

5779

Днес е официалната церемония по встъпването в длъжност на президента на САЩ Барак Обама и неговия заместник Джо Байдън.

Според конституцията на САЩ президентският мандат изтича в 12 часа през деня на 20 януари. Този път 20 януари се случи в неработен ден за официалните институции и президентът и вицепрезидентът положиха клетва на закрити церемонии в Белия дом. В понеделник клетвата ще бъде повторена "пред всички".

Иногурация номер 57

Това е 57-а поред тържествена церемония за встъпване в длъжност на американски президент.

Интересно е, че Обама в началото на своя първи мандат се закле пак два пъти, но по друга причина. Тогава съдията от Върховния съд Джон Робъртс обърка текста на клетвата, а Обама повтори думите му и се наложи на следващия ден да се закълне още веднъж, вече с правилния текст.

Днес утрото за Обама ще започне с посещение на църковна служба. Направо от храма той ще се отправи към украсената със знамена Капитолия. Церемонията е на специална трибуна от западната страна на хълма на властта. Хиляда и шестстотин души са с покани за тържеството. След иногурацията те са поканени и на тържествен обяд.

Химнът на САЩ ще бъде изпълнен от Бионсе.

Първо Обама ще повтори клетвата с ръка върху Бибилията, принадлежала някога на Линкълн, след това ще се закълне и вицепрезидентът Джо Байдън.

Първата официална реч за новия президентски мандат на Обама е веднага след това.

Церемонията ще се показва на специалните екрани, разположени по главния вашингтонски булевард. Според полицията между 600 и 800 хиляди души ще я проследят по този начин. През 2009 година там се бяха събрали рекордните 1,8 милиона души.

Иногурацията на президента е една от най-старите традиции в сравнително младия политически живот на САЩ. В днешния си вид тя съществува от 1841 година. В конституцията на САЩ са посочени само датата за встъпване в длъжност и думите на президентската клетва – 35 на брой. Всичко останало е дан на традицията, която включва речта на президента и парада по улиците на Вашингтон. Преди четири години парадът стана известен с първо участие на оркестъра на хомосексуалистите и лесбийките. Участието на този оркестър е гарантирано и сега.

Многобройни иногурационни балове се провеждат по традиция в столицата. С какво ще бъде облечена първата дама на САЩ – това ще стане едва ли не първа тема за американските медии след баловете. Официалните тоалети на първите дами се предават за съхранение в Смитсъновия музей за американска история във Вашингтон и стават част от постоянната експозиция, посветена на съпругите на президентите на САЩ.

Охрана, сигурност и вашингтонски студ

За сигурността по време на церемониите отговаря, както винаги Сикрет сървис. Тя осъществява общото ръководство на всички американски служби, осигуряващи безопасността и опазването на реда във Вашингтон. Хилядите полицаи ще бъдат подпомогнати частично от доброволци. Службите за сигурност предупреждават, че на 21 януари заради претоварени мрежи могат да възникнат трудности с телефонните връзки. Транспортът в центъра на столицата няма да се движи, затварят се и няколко моста между Вашингтон и съседната Вирджиния.

Иногурацията на Обама ще го постави на изпитание пред метеорологичните условия в столицата. Разбира се "вашингтонския студ" от три градуса над нулата ще бъде проблем и за гостите, несвикнали на такива температури в района. Самият Обама обаче ще трябва да се закълне без връхна дреха.

"Проклятието" на втория мандат

На Обама му предстои и т.нар. "проклятие на втория мандат". В американската история се е наложила своеобразна тенденция: вторият мандат за много президенти преминава много по-трудно от първия.

Засега Обама изглежда победител – не само заради успеха на изборите, но и благодарение на многобройните победи над републиканците по конкретни въпроси.

Той успя да постигне повишаване на данъците за по-богатите американци при запазване на данъчните облекчения за средната класа. Налице е реформа в здравеопазването, договор с Русия за нападателните оръжия със среден обсег.

Обама успя да изведе войските от Ирак и да започне излизането от Афганистан.

Той успя дори да подпише указ за частично ограничаване на безконтролната продажба на оръжие в САЩ. Дали ще успее да продължи в същия дух и през втория мандат остава главна интрига за световната публика.

РИА "Новости" / БГНЕС

Обама се закле

Президентът Барак Обама положи клетва за втори четиригодишен мандат на кратка церемония в Белия дом, предаде БГНЕС. Клетвата продължи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com