Обама заложи на съветници, на които вярва

5457
Обама заложи на съветници, на които вярва

С номинирането на Чък Хейгъл за министър на отбраната и на Джон Бренън за директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) президентът Барак Обама избра двама доверени съветници, които биха му помогнали да постави нов тон и възможно и нова посока по въпросите за войната и мира по време на втория си мандат в Белия дом. И двамата кандидати трябва да дадат отговори на сериозни въпроси преди да бъдат утвърдени от Сената.

Загадка е, че Обама номинира за министър на отбраната човек, чиито възгледи за правата на гейовете са под въпрос в чувствителен момент в еволюцията на Пентагона. Омразното правило на армията „не питай, не казвай” най-накрая престана да съществува през 2011 година при ръководството на администрацията на Обама. Но трябва да мине още дълго време, за да се гарантира, че равните права са институционализирани.

Като член на Сената от Небраска през 1998 година Хейгъл критикува номинирането на Джеймс Хормъл за посланик в Люксембург, тъй като е „открит, агресивен гей”. 14 години по-късно Хейгъл се извини за своите думи и настоя, че напълно подкрепя „откритата служба”. Сега е важно по време на изслушването да стане ясно, че неговите възгледи са се променили и че всички военни ще бъдат третирани еднакво и ще получават същите придобивки без значение на сексуалната им ориентация.

По отношение на националната сигурност има много какво да се хареса в позицията на Хейгъл, който е от разумните умерени републиканци. Обама го нарече „лидер, който нашите войски заслужават”. Опитът на Хейгъл като награден ветеран от войната във Виетнам трябва да му даде специално разбирателство с войниците, както и да го превърне в авторитетен глас срещу премереното използване на сила. Подобно на Обама, Хейгъл остро критикуваше войната в Ирак и се смята, че подкрепя по-бързото изтегляне на войските от Афганистан. Освен това той разумно настояваше за намаляване на раздутия военен бюджет.

Независимостта на Хейгъл и желанието му да оспори републиканските позиции за Ирак, санкциите срещу Иран и други въпроси, толкова разтревожиха неоконсерваторите, произраелските лобистки групи и някои републикански сенатори, че те предприеха нечестна кампания в опит да погребат номинацията още преди да е официално оповестена. Опитът им се провали, но процесът на одобряване може да е тежък. Опонентите се безпокоят, че Хейгъл няма да е достатъчно ангажиран със сегашното израелско правителство и не може да се разчита, че ще тръгне на война срещу Иран заради ядрената програма на страната, ако се стигне до това.

Окуражаващо е това, което се чува за предпочитанието на Хейгъл да се постигне решение чрез преговори с Иран, нежеланието му да води война, подкрепата му за сигурността на Израел, за намиране на решение на израелско-палестинския конфликт на базата на две държави и за намаляване на ядрените оръжия. Ако номинацията му бъде потвърдена, той ще трябва да се заеме с трудната задача да намали бюджета за отбрана и да балансира между конкуриращите се нужди на различните служби.

През последните четири години Бренън работеше отблизо с Обама като съветник по въпросите на борбата срещу тероризма. Той бе редом до президента по време на операцията срещу Осама бин Ладен и настоя за разширяване на стратегия за използването на безпилотни самолети за ликвидиране на заподозрени за терористична дейност. Бренън се отказа от номинация за ръководния пост на ЦРУ преди четири години, след като защитници на правата на човека го обвиниха, че не е успял да спре мъченията по време на разпити при управлението на Джордж Буш-младши. Тогава Бренън отрече обвиненията, но комисията по разузнаване на Сената най-вероятно отново ще повдигне въпроса по време на изслушването. Той ще бъде разпитван и как Белият дом определя целите за атаките с безпилотни самолети и дали американците някога ще разберат дали има някакви ясни правила за тези убийства.

По време на втория си мандат президентът Обама има възможност да остави по-ясно своя отпечатък върху отношенията на Америка със света. За да направи това, той се нуждае от собствен екип и Сенатът трябва възможно най-бързо да гласува. И все пак Обама ще се нуждае от нови подходи за постигане на новите си цели, не само от нови хора.

Ню Йорк таймс

Джон Бренън ще бъде номиниран за шеф на ЦРУ

Барак Обаме ще номинира своя съветник по въпросите на борбата с тероризма за следващия директор на ЦРУ, съобщи БГНЕС, позовавайки се на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com