Оланд критикува нелоялната конкуренция на юана

6616
Оланд критикува нелоялната конкуренция на юана

Френският президент Франсоа Оланд призова днес за ревалоризация на някои азиатски парични единици и конкретно на китайския юан, за който се смята, че е държан на по-нисък от реалния му курс, като отправи критики за "нелоялна конкуренция", предаде БГНЕС.

"Ние трябва да бъдем конкурентоспособни, но за това е необходимо обменните курсове да бъдат справедливи, т.е. да няма нелоялна конкуренция", посочи Оланд пред медиите в лаоската столица Виентян, където се намира във връзка със срещата на върха Азия-Европа.

Неговата критика беше отправена по-конкретно към твърде занижената "цена на работната ръка" и изкуствено поддържаните ниски курсове на някои валути.

Оланд показа подкрепа за ливанския суверенитет

"Франция ще се противопостави на тези, които създават нестабилност в Ливан." Това заяви президентът на Франция две седмици след бомбени...

Не само Франция отправя такива упреци към Китай. Това правят също САЩ и други развити страни, защото по този начин Пекин по-лесно продава своите стоки.

"Една част от азиатските страни и по-конкретно Китай имат неконвертируеми валути. Ние трябва да направим така, че да се извърши реформа на международната банкова система и търговският обмен на нашите страни бъде по-добре балансиран. Франция трябва да направи усилия в конкурентоспособността, но същевременно Азия също трябва да разбере, че нашият обмен трябва да е по-добре балансиран", подчерта Франсоа Оланд.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com