ООН: Чуждите бойци в Сирия са опасен елемент на радикализация

6412
ООН: Чуждите бойци в Сирия са опасен елемент на радикализация

Чуждестранните бойци в Сирия са опасен елемент на радикализация на конфликта, заявиха членове на анкетната комисия на ООН за Сирия, предаде БГНЕС.

"Присъствието на тези радикални чуждестранни бойци, ислямисти или джихадисти, много ни безпокои", каза пред журналисти председателят на комисията Пауло Пинейро, който оцени броя им на стотици.

"Присъствието им може да допринесе за радикализация. Тя е особено опасна в един експлозивен конфликт", каза той. Те "не са тук непременно, за да изградят демократична държава в Сирия", а се ръководят от "своите собствени мотивации", добави той.

Според Карен Абу Зайед, член на комисията, чужденците, които се бият с правителствените сили, "радикализират някои елементи на Сирийската свободна армия, отчасти защото имат оръжия", до които другите части на опозицията нямат достъп. Същевременно, тя посочи, че чуждестранните бойци и Сирийската свободна армия "действат поотделно през повечето време".

Срещите, проведени от комисията, която не можа да отиде в Сирия до този момент, разкриват, че чужденците "идват от 11 страни и то не само от съседните такива", уточни Пауло Пинейро.

Според "Ню Йорк Таймс", повечето от оръжията, изпратени тайно към Сирия по инициатива на Саудитска Арабия и Катар, отиват в твърдолинейни ислямистки групировки.

Запитан за развитието на ситуацията след последния доклад на комисията, публикуван в средата на август, Пинейро изрази съжаление за географското "разпростиране" на конфликта, като хвърли вината и върху двата лагера.

Нахлуването на опозицията в дадена жилищна зона, обясни той, е последвано от бомбардировки на сирийската армия в тази зона, след което бунтовниците преминават в друга жилищна зона, която до този момент не е била засегната. "Така, конфликтът се разпростира и цената за това се плаща от цивилното население".

Редактор: Десислава Ушатова

Германия може да приема сирийски бежанци, но с международен план

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле заяви, че Германия е готова "по принцип" да приема сирийски бежанци, но в рам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com