ООН: Ръст на опиума в Афганистан

5705
ООН: Ръст на опиума в Афганистан

Производството на опиум в Афганистан се е увеличило значително миналата година и вече възлиза на 9% от брутния вътрешен продукт на страната, сочи разпространен снощи доклад на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността,  цитиран от Франс прес и АСН.

Миналата година стойността на произведения в Афганистан опиум е достигнала 1,4 милиарда долара, което е увеличение със 133% в сравнение с предходната година.

"Опиумът представлява значителна част от афганистанската икономика, стимулира корупцията в страната и носи значителни приходи на бунтовниците", заявил изпълнителният директор на  Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността Юрий Федотов.

Миналата година 131 000 хектара са били засети с опиумен мак. В доклада се посочва, че през 2010 г. значителни площи,  засети с опиумен мак, са били поразени от болест. Това е една от причините за голямата разлика в добивите на опиум през 2011 и  2010 г.

Миналата година печалбите от отглеждане на опиумен мак в Афганистан са били 11 пъти по-високи в сравнение с отглеждането на пшеница, посочва ООН в доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com