Путин изкомандва "Газпром" да осигури необходимия газ за Европа

5113
Путин изкомандва "Газпром" да осигури необходимия газ за Европа

Руският премиер Владимир Путин постави пред "Газпром" задачата да осигури необходимите доставки на газ за Европа, предаде ИТАР-ТАСС. Премиерът се срещна днес с вицепремиера Игор Сечин и заместник-председателите на ръководството на "Газпром" Александър Медведев и Андрей Круглов. Обсъдена е била ситуацията в енергетиката изобщо, както и доставките на газ за европейските страни, предаде БТА.

"Моля ви да положите максимални усилия, за да осигурите потребностите на нашите чуждестранни партньори, имайки предвид, че главната задача на енергетиците като цяло и на "Газпром" в частност, е да се осигурят вътрешните потребности на Руската федерация, на потребители от Руската федерация. Това е първостепенна задача", каза Путин.

Днешната ситуация с доставките на газ в Европа показва, колко необходими са проектите за газопроводи "Северен поток" и "Южен поток", заяви Путин, цитиран от БГНЕС.

Путин се поинтересува за възможността да бъдат задействани алтернативни енергийни източници. Сечин заяви, че алтернативната генерация ще повиши цената на тока и това ще се отрази на потребителите.

Днес е добре да си спомним за тези, които ни пречеха да построим "Северен поток". Ако не ни пречеха, щеше да има вече втора отсечка и двете щяха да са натоварени. За новите транспортни маршрути "Газпром" щеше да пусне в експлоатация нови находища, включително Бованенковското, активно щяхме да работим по Щокман. И днес нямаше да възникват подобни проблеми, подчерта Путин.

Той се надява, че работата по "Северен поток" ще приключи, а по "Южен поток" ще се активизира. "Днес е очевидно, че тези проекти са абсолютно необходими", подчерта руският премиер.

Договореният газ се доставя у нас, но потреблението е по-голямо

Ситуацията с газоснабдяването на България не е критична, макар страната ни да е сред 8-те европейски държави, засегнати от намалено в...

По-рано редица европейски страни, сред които и България, заявиха, че не получават цялото количество руски газ. Заместник-председателят на УС на "Газпром" Александър Медведев заяви в четвъртък, че заради суровата зима е увеличен до максимум износът на газ. Неговият дневен обем съответства на годишен износ, равняващ се на 180 милиарда куб.м. Медведев изрази недоумение във връзка със съобщенията за значително намаляване на руските газови доставки за Европа. Говорителят на еврокомисаря по енергетика Марлене Холцнер заяви вчера, че Русия е съкратила доставките за девет европейски държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com