Русия получавала шпионска информация от Канада

4826
Русия получавала шпионска информация от Канада

Офицер от канадските военноморски сили, арестуван през януари по подозрения в шпионаж, може би е предавал на чуждестранно лице "поверителна информация, събрана от Съединените щати, Великобритания и Австралия", съобщава днес австралийската преса, предаде БГНЕС.

41-годишният Джефри Пол Делил, който работеше в комуникационен и разузнавателен център в Халифакс /HMCS Trinity/, е имал достъп до строго секретни информации.

HMCS Trinity използва сателити и безпилотни самолети за наблюдение на северния Атлантически океан и освен военни цели засича наркотрафиканти, контрабандисти, хора, замърсители на околната среда, терористи и др. Данните са предавани между 6 юли 2007 г. и 13 януари 2012 г. Малко след ареста на военния, няколко руски дипломати на служба в Канада бяха отзовани.

Според Сидни Морнинг Хералд /Sydney Morning Herald/ канадският офицер е продавал на Москва информациите, получени от радио и радар, събирани от САЩ, Австралия, Великобритания и Нова Зеландия.

Тези информации са оценени с по-високо ниво на секретност от предадените на Уикилийкс от американския войник Брадли Майнинг, съобщава ежедневникът, който цитира източници от австралийското разузнаване.

В Канада Делил е застрашен от доживотен затвор, ако се докаже вината му.

Редактор: Яна Баярова

Руски военни кораби навлязоха в Средиземно море

Група руски военни кораби, за които се предполага, че плават към сирийското пристанище Тартус, преминаха Гибралтарския пролив и навля...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com