САЩ: Иран може да се сдобие с ядрено оръжие до 1 година

4791
САЩ: Иран може да се сдобие с ядрено оръжие до 1 година

Ядреното оръжие е онази червена линия, която Иран не трябва да пристъпва. Това заяви в интервю за Си Би Ес министърът на отбраната на САЩ Лион Панета, предаде Франс прес.

В интервю за телевизионното предаване "60 минути" Панета подчерта, че Иран може да разработи ядрено оръжие до 12 месеца. Техеран ще се нуждае от още 2-3 години, за да произведе начин за доставянето на такова оръжие, уточни той. "Консенсусът е, че ако Иран реши да го направи, ще му е нужна вероятно около година да произведе бомба, после евентуално година-две да я поставят на някакъв носител, който да я достави", посочи Панета, цитиран и от ДПА.

Ахмадинеджад: Западното ембарго няма да ни навреди

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви днес, че ислямската република няма да бъде засегната от новите западни санкции, предаде А...

Шефът на Пентагона съобщи, че според разузнавателните служби на САЩ сред иранското ръководство има разногласия дали страната да се сдобие с ядрено оръжие и че макар да продължават ядрената си програма, иранците на този етап не са взели окончателно решение по въпроса. "САЩ и президентът Обама обаче бяха много ясни - ние не желаем Иран да произведе ядрено оръжие. Това е за нас, а също за Израел, с който имаме общи цели, червена линия, която Иран не трябва да прекрачва", каза Панета.

САЩ ще предприемат "каквито стъпки са необходими", за да спрат Иран, ако получат разузнавателна информация, че Иран напредва с разработването на ядрено оръжие, отбеляза министърът на отбраната на САЩ.

Запитан за евентуална военна интервенция, министърът не спомена изрично за удари, но предупреди, че всички опции са на масата, добавяйки, че "ако трябва да се направи, ще бъде направено. Всички варианти са на масата." БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com