САЩ: Мъжете превземат "женските" професии

17356
САЩ: Мъжете превземат "женските" професии

Американските мъже превземат "женските" професии. Все по-често в САЩ можете да видите мъже в ролята на бавачи, болногледачи, продавачи или възпитатели в детски градини. Какво прави тези професии привлекателни за мъжете?

"Защо един мъж да не може да върши това, което прави една жена", пита риторично Мигел Алквисира от Хюстън. Той е дипломиран инженер, който по-късно се е преквалифицирал и в момента работи като "медицинска сестра", по-точно като асистент в стоматологичен кабинет.

След години на икономическа стагнация американците си остават оптимисти, макар и с някои променени нагласи. Според актуално изследване на института "Пю рисърч сентър" те вече не свързват "американската мечта" непременно с представителни къщи и луксозни скъпи коли, а с по-прагматични неща като жилище, диплома за завършен колеж, финансова обезпеченост и някои по-дребни ежедневни удоволствия като вечерята навън в ресторант. А какво означава за тях "финансова независимост"? Тя обикновено включва постоянно пълно работно място - нещо, което все по-трудно се постига в САЩ, особено от мъжете без завършен колеж.

Индия: Проклятието да си дъщеря

Най-опасното място за момичета: не за друго, а заради високата зестра в Индия всеки месец се правят 50 000 аборта на заченати момичен...

 

Предимствата на "женските" професии

Проучването на института "Пю" сочи и друго: докато все повече американки правят пробиви в чисто мъжки професии с високо заплащане, то расте и броят на мъжете, които откриват предимствата на "женските" професии. Според изследването този процес върви ръка за ръка с отмирането на някои остарели стереотипи в американското общество, свързани с половото разделение.

"Работата в сектора на информационните технологии понякога се превръща в чист лов на вируси или прочистване на нежелана поща", казва 43-годишният бивш програмист Скот Киърни, който в момента работи като болногледач в интензивно педиатрично отделение на болница в Хюстън. Официалната статистика сочи, че от 2000-та до 2010-та година броят на мъжете, заети в професии, доминирани от жени, се е удвоил. В щата Тексас например 23% от учителите са мъже, а в началната училищна степен дори 28%. За последните 10 години във всички щати сериозно е нараснал броят на мъжете, работещи като касиери в банка, сервитьори в ресторант или пък на рецепция в хотел.

Китайците превземат Америка

Все повече китайски фирми поемат към САЩ - не заради нещо друго, а защото там производството им излиза по-изгодно. Предразсъдъци, че ...

Голяма част от анкетираните мъже признават, че новата им работа се е оказала по-тежка, отколкото са очаквали. Същевременно усилието си заслужава, защото мъжете продължават да печелят повече от жените - вкл. в доминираните от жени професии. Има още една особеност - докато мъжете, които навлизат в "женски" професии, бързо и сравнително лесно се изкачват до шефски позиции, то жените в професии, доминирани от мъже, обикновено остават на по-долните етажи в йерархията на службата или фирмата. Дълго време експертите търсеха начини за постигане на по-пълна интеграция на половете в отделните професии. Сега изглежда, че този процес се случва от само себе си.

Удовлетворението е по-важно от парите

"Ненавиждах професията си", разказва Джон Кук, бивш консултант в компютърна фирма с годишна заплата от 150 хиляди долара. Точно затова Кук се е преквалифицирал като болногледач. Началната му заплата сега възлиза само на 1/3 от старата, но 55-годишният мъж е доволен. Сегашната му професия му дава нещо, което никога не е имал преди - например целувка по бузата или прегръдка от дете, след като е помогнал на болната му детегледачка.

Много от участниците в анкетата на института "Пю" са посочили същите или близки причини за смяната на професията. Сред тях са и по-малкото стрес на работното място и повече свободно време за себе си и за семейството.

Наглите крадци на идеи

Мислите си, че посрещате представители на някоя маркетингова агенция или заможни купувачи. Лъжете се! Те са крадци. Крадци на идеи - ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com