Сблъсък Камерън - Кирхнер на срещата на Г-20

6914
Сблъсък Камерън - Кирхнер на срещата на Г-20

Инцидент е изправил един срещу друг в разгара на срещата на върха на Г-20 президентката на Аржентина Кристина Кирхнер и британския премиер Дейвид Камерън по повод конфликта за Малвинските / Фолклендските острови, според аржентинския външен министър Ектор Тимерман, преддае БГНЕС.

Дейвид Камерън е призовал аржентинската президентка нейната страна да уважава волята на трите хиляди живеещи на южноатлантическия остров, които искат да останат британци. Кристина Кирхнер незабавно отговорила, споменавайки резолюциите на ООН, призоваващи двете страни към преговори за суверенитета на острова.

Според разказа на Ектор Тимерман пред журналисти, аржентинската президентка работела на мястото си, когато британският премиер се приближил към нея "за да й благодари за подкрепата за създаването на европейска банка, която да действа като кредитор от последна инстанция".

"Президентката му отговори, че е прегледала главните материали от международната преса и че те не са оптимистични относно резултата от срещата на върха на Г-20, каза аржентинският външен министър. В този момент г-н Камерън прекъсна аржентинската президентка, за да поиска от нея да се отнася с уважение към референдума на жителите на Малвинските / Фолклендските острови. Тогава аржентинската президентка поиска да предаде на британския премиер плик с резолюциите на ООН по въпроса за Малвините, "в случай, че не ги е видял". Г-н Камерън отказа да вземе плика, завъртя се на пети и си тръгна, без да я поздрави", каза аржентинският външен министър Ектор Тимерман.

Източник от Даунинг стрийт, пожелал анонимност, потвърди, че наистина е имало размяна на реплики, но постави под съмнение факта, че Камерън е отказал да вземе документите, които му подала г-жа Кирхнер. Източникът потвърди, че Камерън поискал от Кристина Кирхнер да уважава волята на жителите да решат бъдещето си чрез референдум. "Той повдигна въпроса пред нея. Тя не го прие добре и това е всичко", според източника.

През 1982 г. аржентинската военна диктатура нахлу и окупира Малвинските/Фолклендските острови. Великобритания незабавно изпрати военноморска мисия, за да си върне територията, което стана след кратка война, в която загинаха 255 британски и 650 аржентински войници.

Редактор: Яна Баярова

Кирхнер пристигна в ООН, за да защити Фолклендските острови

Президентката на Аржентина Кристина Кирхнер пристигна в ООН, за да защити претенциите на своята страна към Малвинските / Фолклендскит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com