Шпионин: Следващите 12 седмици са критично важни за удара по Иран

4844
Шпионин: Следващите 12 седмици са критично важни за удара по Иран

Бивш израелски шпионин предупреди, че Иран не трябва да омаловажава разговорите в Израел за възможността за удар по ядрените обекти на Ислямската република. “Следващите 12 седмици са изключително важни за решението на Израел за удара”, заяви Ефраим Халеви, цитиран от вестник “Ню Йорк пост”, предаде БЛИЦ.
Времевия отрязък съвпада с приключването на предизборната кампания за президентските избори в САЩ, отбелязва изданието.

На 27 юли духовният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е събрал на съвещание иранските военачалници. По неговите думи, съвещанието е било “последният военен съвет”. “Ще се окажем в състояние на война в течение на няколко седмици”, казал той на събралите се.

“Ако аз бях иранец, бих бил силно притеснен от разговорите в Израел относно възможност за удар, защото израелските заплахи ми звучат сериозно”, казва Халеви, който напусна Мосад преди десетилетие, съобщава Радио Израел.

Американските представители засега се противопоставят на идеята за удар по Иран в краткосрочна перспектива и настояват Израел да даде шанс на дипломацията и санкциите да дадат резултат. Удар преди изборите в САЩ най-вероятно би довел до покачване цените на петрола и би въвлякъл САЩ в поредния нежелан на местно равнище конфликт в Близкия изток.

По-рано през седмицата израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му все още не е взела решение, дали да нанася удар по Иран. Но преди срещата си в сряда с министъра на отбраната на САЩ Леон Панета, Нетаняху изрази недоволство от усилията на САЩ за прекратяване на иранската ядрена програма, казвайки, че стратегията на Вашингтон на дипломация и санкции е близо до провал.

“В момента режимът в Иран смята, че международната общност няма волята да сложи край на ядрената му програма. Това трябва да се промени, и то бързо, защото времето за решаване на въпроса по мирен път върви към своя край”, каза още Нетаняху.

Редактор: Ая Косарова

Иран отмени програмата за контрол над раждаемостта

Министерството на здравеопазването на Иран е потвърдило отказа от 20-годишната политика за контрол над раждаемостта, съобщава The Daily...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com