X
 
 

Ще надвие ли юанът долара?

5618
Ще надвие ли юанът долара?
За 10 години юанът ще раздели пиедестала заедно с долара, "отслабвайки го, но без да го замени"

Статутът на юана ще се изравни с този на долара след 10 години. Това ще се случи, след като Пекин се откаже от занижения курс на юана и либерализира финансовия пазар, пише БГНЕС като обобщава мненията на американски икономисти.

Владимир Путин обича да повтаря, че рублата има далеч по-големи шансове да се превърне в резервна валута за Евразия, отколкото китайският юан.

Въпреки размерите на икономиката на Китай, неговата роля в световната търговия и размерите на неговите резерви (те са най-големите в света), валутата на страната наистина не отговаря на всички изисквания, предявявани към резервните: юанът не е напълно свободно конвертируем, неговият курс е изкуствено занижен, движението на капиталовите потоци е ограничено.

Но икономистите упорито сватосват юана за мястото на долара. Смяната на валутната система в света след разрушителни кризи е традиция в ХХ век: след Първата световна война (1914-1918) се установява златнодевизен стандарт, след Втората световна война (1939-1945) и Великата депресия – САЩ поеха отговорността за световните резерви и господството на долара продължава до ден-днешен.

Но кризата от 2008 г. нарисува съвсем други перспективи. Европа със своето евро, на което всички така се надяваха, така и не можа да се възстанови, затова пък очаквано напред излезе Китай. Нещо повече, превръщайки се във втора световна икономика, КНР остава единствената държава първата шестица, чиято национална валута все още не е станала резервна.

Много икономисти са убедени, че в близките 10 години това досадно недоразумение ще се поправи. В своето ново изследване Есвар Прасад и Лей Йе от Корнелския университет твърдят, че за 10 години юанът все пак ще раздели пиедестала заедно с долара, "отслабвайки го, но без да го замени".

Какво има Китай?

Ако се вгледаме в отделните показатели на китайската икономика, то отсъствието на юанът от резервните валути изглежда ужасна несправедливост.

Китай – световен търговски лидер. На него се пада 10% от световното производство и 9% от световната търговия. При това той има стабилно положително салдо на платежния баланс.

Съотношението на държавния дълг на Китай към БВП – най-ниското сред големите икономики.

В Китай вече дълги години има стабилно ниво на ниска инфлация. Какво е необходимо, за да се превърне юанът в нова резервна валута?

Прасад и Йе признават, че в страната съществува достатъчно високо ниво на ограничения на притока и бягството на капитали.

Китай трябва да направи по-открита своята финансова система, отбелязват анализаторите.

Това ще доведе след себе си до отстраняването на други значими препятствия. Сега по степен на финансова откритост (индекс, изчисляван въз основа на ежегодните данни на МВФ) Китай е на нивото на Русия през 2000. На същото това място той се намираше и преди 12 години. А Русия, оттогава отиде далеч напред, което стана особено забележимо след кризата през 2008 г.

Естествено, с "открито" изложена на всички ветрове сметка по текущите операции на Пекин ще му бъде далеч по-трудно да регулира обменния курс на юана, което днес китайците смятат за един от своите основни козове. Обменният курс трябва да стана по-гъвкав, т.е. да зависи само от пазара.

Освен това, трябва да се развива все още "малкия" пазар на държавни облигации. За това е необходимо:

1. Отслабване на ограниченията върху международните преводи в юани;

2. Разрешаване на търговските операции с юани;

3. Разрешаване на емитирането на облигации в юани в Хонконг и разрешаването на покупката на такива облигации от чужденци.

Освен това, Китай трябва да укрепи своята банкова система. С нея нещата далеч не стоят толкова гладко: на пазара на недвижими имоти се надува балона, напълващ финансовата система с лоши дългове, високите норми на резервиране пречат на банките да кредитират икономиката и населението, като при това, в страната съществува сива банкова система, с която на официалната й се налага да се конкурира.

Какво може да попречи на юана?

Преобладаващата гледна точка е, че китайската валута ще се изравни на едно ниво с американската, но няма да я замени. САЩ няма да позволят това.

Мнозина упрекват днес САЩ, че те не контролират своя държавен дълг, който може да провокира нова кризисна вълна. По всичко изглежда, че именно Китай ще помогне на САЩ да се справят с този проблем.

Много е вероятно страните да сключат своеобразна сделка, чиято цена е международната стабилност. Китай ще продължи политиката на занижен курс на своята валута, без да премахва ограниченията за изтичане и приток на капитали, а Америка за нейна сметка ще се заеме с решаването на своите проблеми с държавния дълг.

Освен това, даже ако Китай реши да направи своята валута основна в света, с тази мисъл трябва да свикнат и всички, които са свикнали с американските пари.

60% от световните резерви през 2010 г. са били в долари. Въпреки финансовите проблеми на САЩ, за мнозинството инвеститори доларът остава "тихо пристанище" и може би ще е необходимо много време, за да може юанът да придобие същия статут.

Инвеститорите за момента не са съвсем уверени, че оглавяваното от комунисти китайско правителство ще зачита техните права така, както го прави американското.

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com