Скопие: Гърците и българите ни нападнаха в ЕП

13853
Скопие: Гърците и българите ни нападнаха в ЕП

Канонада българско-гръцки поправки на Резолюцията за Македония, която трябва да бъде приета от ЕП през април тази година, пише днес македонският вестник “Вечер”, като се позовава на държавната агенция МИА.

В проекторезолюцията, подготвена от евродепутата Ричард Хоуит, са внесени общо 203 поправки, от които 92 са на български, а 35 - на гръцки евродепутати.

Македония: Българската шопска салата може да ни спъне по пътя към ЕС

Освен спора с Гърция, по пътя на Македония към ЕС като спънка може да се изправят и ракията, мастиката, айварът, шопската салата и маке...

Според изданието, най-голям брой поправки били направени от либерала Станимир Илчев, който заедно с Андрей Ковачев от Европейската народна партия, или отделно, е внесъл 30 поправки. След него бил Димитър Стоянов – 25 поправки, като според „Вечер” повечето от тях били твърди, обидни и противоречащи на добросъседските отношения, които ЕС иска от Македония и България. Ковачев имал 24 поправки, а при гърците най-много имал Николаос Салавракос от партия Народен православен събор – 15. След него е Мариа Елени-Копа от социалдемократите и Мариета Янаку от ЕНП.

Докладчикът Ричард Хоуит също е внесъл над 20 поправки на предложението си, което представил пред Комисията по външна политика миналия месец.

„Канонадата на българина Стоянов започва с поправка, в която се посочва, че продължава нетолерантността и прогонването на хора с българско самосъзнание и иска да бъде взето предвид насилието в парламента в края на миналата година, когато опозиционни депутати били бити и извадени насила от пленарна зала. Той също така в резолюцията иска да влезе и това, че „опозиционната партия СДСМ предприема действия, които не отговарят на европейските стандарти за толерантност, визирайки случая, при който нейни общински съветници в Скопие са скандирали „Мръсни българи” към колегите си от общинския съвет по повод преименуването на улица. Той отправя обвинения и за Спаска Митрова, за премахването на паметната плоча на Мара Бунева, както и за нападението над българския посланик в Скопие. Също така се споменава и полицейската репресия срещу лица, които работят като посредници сред българските власти и гражданите, които искат да получат българско гражданство, с цел да се всее страх сред лицата с българско самосъзнание. Стоянов е поискал да се вземе предвид и политическата ситуация в страната”, пише „Вечер”.

„По отношение на политическата криза Станимир Илчев и Андрей Ковачев са малко по-конструктивни, но и те реагират за „негативните последствия за лица, които открито изразяват своята българска идентичност”, и искат това да се вземе предвид при решаването на Съвета на ЕС през юли тази година”, посочва изданието.

Скопие почита един от най-големите "македонци" - Гоце Делчев

В Македония днес се отбелязват 141 години от рождението на Гоце Делчев. В църквата "Свети Спас", в чийто гроб е саркофагът с тленните о...

Вестникът изтъква още, че добросъседските отношения и решаването на спора за името са били най-честите понятия в поправките на българските и гръцките евродепутати.

„Българите Ковачев и Илчев искат властите да предприемат подход към историята, основаващ се на фактите, особено по отношение на образователнте материали и публичните прояви – както в страната, така и на международно ниво, с цел да се намалят междуетническото и регионалното напрежение. Димитър Стоянов чрез поправка иска ЕС да прекрати понататъшното финансиране на Македония от Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПА). Той има и поправка, с която иска ЕП да призова правителството на БЮР Македония да покаже воля за добросъседство, решавайки проблематичното от десетилетия мародерско поругаване на български военни паметници на нейна територия”, пише вестникът.

Изданието посочва, че Стоянов ползвал името БЮРМ, независимо, че България е признала конституционното име на страната.

Няколко депутати, приятели на Македония, имали поправки, с които приветстват съдебните реформи в страната и искат тяхно засилване. Докладчикът Хоуит имал поправки за изборния кодекс, както и за политическата ситуация в страната.

В добри отношения сме с Македония, но още не е потвърдено

Засега няма конкретни заключения от срещите на работните групи между външните министерства на Македония и България относно добросъсед...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com