Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социалист стана премиер на Чехия

10 юли 2013, 13:21 часа • 5896 прочитания

На снимката: Милош Земан

Чешкият президент Милош Земан назначи правителство на страната, начело на което е Иржи Руснок от социалистическата партия. С тази стъпка първият директно избран държавен глава на Чехия прави опит да намери изход от кризата, довела до оставката на досегашния премиер Петър Нечас.

Преди две седмици десният Нечас напусна поста си, след като началничката на кабинета му и предполагаема негова любовница Яна Нагиова беше обвинена в злоупотреба с власт и даване на подкупи заедно с още седем високопоставени фигури. Сред тях са ръководители на военното разузнаване и бивши депутати. Всички, с изключение на един, продължават да са в предварителния арест. Според прокуратурата Нагиова наела военни шпиони да следят съпругата на бившия премиер, с която той е в процес на развод.

Земан отказа да да приеме предложената от управляващата дясноцентристка коалиция кандидатура на Мирослава Немцова за премиерския пост. Доминираният от десните политически сили парламент трудно ще се сработи с кабинет, начело с Руснок.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес