Тачи: Не искаме Велика Албания, а Балканите да са в ЕС

5633
Тачи: Не искаме Велика Албания, а Балканите да са в ЕС

Иска ми се да вярвам, че в недалечно бъдеще Сърбия ще признае Косово. Това заяви косовският премиер Хашим Тачи на публичната лекция "Косово и Западните Балкани към Евро-атлантическа интеграция", предаде БГНЕС.

Тачи изтъкна, че Сърбия и Косово не трябва да водят състезание, а да си помагат един на друг и да се стремят към прилагането на евроатлантическите ценности. "Сърбия трябва да направи по-бързи крачки, за да се държи по европейски спрямо Косово не само в Брюксел. Най-доброто е взаимното признаване, за да могат двете ни страни възможно най-бързо да бъдат интегрират в ЕС и НАТО", заяви Тачи и допълни, че Косово е готово да си сътрудничи със Сърбия. Той призова Белград да не накърнява суверенитета на Косово и изтъкна, че е оптимист за добросъседските отношения между двете страни.

Относно новоизбрания сръбски президент Томислав Николич Тачи заяви, че трябва да му се даде време, за да се видят не думите, а делата му. Той все пак посъветва Николич да не се занимава със Сребреница и Вукувар, а да насочи вниманието си към евроатлантическата интеграция на страната си. "Косово е готово за диалог, за срещи с белградските лидери. Само диалогът е пътят към успеха", заяви косовският премиер. Той допълни, че преди няколко месеца е предложил създаването на Комисия за откриване на истината и помощ между двата народа, за да се затвори страницата на конфликтите и да се отвори тази на европейската интеграция.

В отговор на въпрос относно твърденията, че албанците в Косово се стремят към създаването на Велика Албания Тачи заяви, че никой в Косово и в Албания не говори за Велика Албания, а за Балкани, които да са част от ЕС. Той допълни, че албанците ще живеят в пространство с открити граници, а Косово и Албания ще бъдат част от европейско пространство като независими държави. Според косовския премиер албанците и в Македония, и в Черна гора работят за европейската интеграция на съответните страни, а идеята за Велика Албания не е идея на албанците, а на тези, които искат да компрометират европейската им перспектива.

Тачи каза още, че макар Косово да не е признато от пет държави-членки на ЕС, те подкрепят европейската перспектива на страната. "ЕС има единно отношение към европейската интеграция на Косово. Имаме много приятелски отношения и двустранно сътрудничество с петте страни, които не са признали независимостта на Косово", заяви косовският премиер. Той отправи покана към тези страни да признаят колкото се може по-скоро независимостта на Косово, защото според него това ще укрепи мира и сигурността в региона.

Редактор: Яна Баярова

Борисов ще се срещне с Хашим Тачи

На 19 юни министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Република Косово Хашим Тачи, който пристига на официално дв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com