Тимошенко обяви гражданско неподчинение

5593
Тимошенко обяви гражданско неподчинение

Бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко започна "гражданско неподчинение", като отказва да се върне в болничната си стая като протест срещу режима на президента Виктор Янукович, съобщиха украинските власти, предаде БГНЕС.

Тимошенко, която заплаши вчера да не се върне повече в болничната си стая, "отиде в банята и прекара там нощта", съобщи пред журналисти Андри Лапински, заместник - директор на местния клон на затворническата служба в Харков, Източна Украйна, където тя излежава присъдата си.

Тимошенко, която през май миналата година беше прехвърлена от затвора в държавна клиника заради дискова херния, отказала да получи медицински грижи вчера следобед, съобщи главният лекар на болницата Михайло Афанасиев.

52-годишната опозиционерка заяви чрез адвоката си, че смята да започне гражданско неподчинение като протест срещу "украинофоба и клептократ" Виктор Янукович, когото обвинява, че е узурпирал властта в страната. Тя съобщи, че вече няма да разговаря с прокурорите и съдия-следователите и ще откаже да отиде в съда за делото си.

"Вече няма да се подчинявам на никакво обискиране, ще се противопоставям на това физически. Вече няма да се връщам в стаята си, докато не бъдат махнати камерите за наблюдение", заяви Тимошенко в писмена декларация. През 2012 г. тя на два пъти обявяваше гладна стачка.

Бившата премиерка, която се намира в затвора от август 2011 г., беше осъдена два месеца по-късно на седем години затвор заради злоупотреба с власт. Тя е съдена и за данъчна измама и е свидетел по дело за убийство от 1986 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Тимошенко: До съда ще трябва да ме водят насила

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко обяви гражданско неподчинение и заяви, че няма повече да комуникира с прокурори и следовате...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com