Унгария обеща да промени критикувания закон за централната банка

2858
Унгария обеща да промени критикувания закон за централната банка

Унгарското правителство обяви, че ще направи допълнителни промени в критикувания закон за централната банка, след като вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) изрази притесненията си във връзка със законовия текст, предаде АФП.

„В момента текат петстранни преговори между ЕС, МВФ, ЕЦБ, централната банка на Унгария и унгарското правителство за поправките в закона за централната банка, които са изискани от ЕЦБ и МВФ”, посочиха от унгарското министерство на икономиката.

Унгария иска 15 млрд евро от ЕС и МВФ

Унгария е поискала стенд-бай кредит в размер на 15 милиарда евро от Международния валутен фонд и Европейския съюз, съобщи Михали Варг...

„Целта е да се създаде закон, който ще осигури в дългосрочен план функционирането на независима централна банка”, се казва още в изявлението на ведомството.

Вчера министърът на икономиката на Унгария отправи критики към Брюксел за управлението на кризата в еврозоната и за опитите да бъде създадена нова империя. Резките думи на министър Дьорд Матолши дойдоха само ден, след като ЕК препоръча да бъдат размразени европейските средства за страната, предаде АФП.

„Усилията за централизация на ЕС след 2008 година не бяха успешни. Всъщност, Европейската комисия направи серия лоши финансови решения. Комисията управлява лошо кризата в еврозоната и не е в състояние да спре спада на европейското влияние на международната сцена”, пише в коментар на министъра, публикуван в унгарски седмичник.

„Централизирането на европейската империя, което е бъдещото укрепване на Брюксел, е в разрез с нашите интереси, тъй като подрива независимостта на унгарската държава, която е нужна за икономическото развитие на страната”, смята Матолши.

Унгарският премиер иска "бързи преговори" с МВФ

Унгарският премиер Виктор Орбан днес заяви, че иска да проведе „бързи преговори” с Международния валутен фонд (МВФ) относно...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com