В Украйна предложиха да се признае английският език

4455
В Украйна предложиха да се признае английският език

Украински депутат предложи английския език за регионален в момент, когато съд потвърди регионалният статут на руския език в поредната, Донецка област, предаде БГНЕС.

Народният избраник Генадий Москал регистрира във Върховната Рада законопроект, според който английският език се говори най-малко от 10 процента от населението във всеки голям украински град, поради което заслужава статута на регионален език, предаде Newsru.ua. Съгласно закона за езика, приет по-рано тази година в Украйна, регионален език става онзи, който се говори най-малко от 10 процента от населението на даден град или област.

По думите на Москал "правата на гражданите, които са носители на английския език, не са защитени по подобаващ начин". Затова той предлага поправка в закона за езика, който да включи и английския език в списъка на регионалните езици – руски, унгарски, румънски.

Според Москал признаването на английския език в отделни региони на Украйна "ще има огромно значение за повишаване на хуманитарната готовност на страната да влезе в европейското обществено пространство".

В същото време окръжният съд в източната област Донецк отхвърли жалбата срещу признаването на руския език за регионален, предаде РИА "Новости". Жалбата бе внесена от "Общоукраинския комитет за защита правата на човека". Руският език вече е признат за регионален в редица области в Източна и Южна Украйна. Заедно с него в отделни градове са признати унгарският и румънският езици.

Редактор: Яна Баярова

Украинският парламент не отмени законопроекта за руския език

Върховната Рада (украинският парламент) не подкрепи нито едно от четирите проектопостановления на опозицията, предлагащи да се отмени п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com