Война между Египет и Етиопия заради водите на Нил?

16791
Война между Египет и Етиопия заради водите на Нил?

В Африка водата е по-ценна от злато, а според много анализи на ООН и различни неправителствени организации следващата голяма война в региона ще е за животворната течност.

Конфликт за водите на Нил между Египет и Етиопия може да избухне съвсем скоро. Причината е декларираното от Етиопия намерение да строи язовир на един от притоците на най-дългата река в света - Сини Нил.

Египет изгражда 3 тунела под Суецкия канал

Египет обяви плановете си за изграждането на три тунела под Суецкия канал на стойност около 5 милиарда египетски лири (приблизително ...

Наскоро Етиопия подписа и ратифицира споразумение с Руанда, Уганда, Танзания, Кения и Бурунди, което регламентира използването на водите от басейна на река Нил. Новият документ има за цел да замени действащото от колониалната епоха споразумение, което отдава изключителните права за използване на водите на Нил на Египет и Судан, информира bTV.

Именно на базата на това споразумение Етиопия готви строежа на новия водоем. Египетският президент Мохамед Морси вече предупреди етиопците да се откажат, като засега Египет все още не е взел решение да подготвя армиите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com