"Златна зора" е явление, родено от страха

6130
"Златна зора" е явление, родено от страха

В Гърция, в навечерието на така важните парламентарни избори, членовете на крайнодясната партия "Златни зора" продължават да говорят негативно за нелегалните имигранти и за мерките за по-строги икономии, пише "МИГнюз". На миналите избори партията спечели 21 депутатски мандата. Успехът на "Златната зора" изуми много гърците, предаде КРОСС.

Според гръцкия историк Танос Веремис техният подем може да се обясни с трудната икономическа ситуация и с нарастващата престъпност в страната. По неговите думи ставаме свидетели на едно ново явление в Гърция, което се проявява, когато хората се страхуват. "Това е един напълно нов феномен, както и нарастващата популярност на партията "Златна зора". Това е един вид един рецепта за антинасилие. Това е нова форма на насилие, която е проектирана да устои на злото, на което хората на Гърция не са свикнали", смята той.

Членовете на ултранационалистическата партия постоянно отричат обвиненията, че следват принципите на неонацизма. Въпреки това, както символиката на партията - стилизиран вариант на древната свастика, така и омразата към имигрантите, по-скоро говорят обратното.

Според лидера на партията Николаос Михалолякос, в момента "има заговор срещу националистите. Това се случва навсякъде, не само в Гърция, но и по целия свят. И тези хора трябва да се срамуват от лъжите, които се разпространяват по адрес на национализма.".

Според последните проучвания, крайнодясната партия е близо до минималния праг от 3% за влизане в парламента. Но повечето политически анализатори се питат дали "Златна зора" ще получи доминираща роля в съдбата на Гърция, или ще попадне в периферията на политическия живот.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com