Бразилия - столицата с форма на самолет

66160
Бразилия - столицата с форма на самолет

През 1891 година управниците на Бразилия взимат решение да бъде построена нова столица на страната. Две години по-късно е определена и площ от 14 400 квадратни километра. На 7 септември 1922 година е направена и първата копка в околностите на селището Планалтина.

"Мане Гаринча" в Бразилия - екологичният красавец

Съвсем малко градове в Страната на кафето може да се сравняват със столицата Бразилия, когато става въпрос за архитектура, а величестве...

Инициативата за изграждането на новата столица на Бразилия продължава президентът Жуселино Кубичек. Идеята е всъщност административният и политически център на страната да бъде близо до географската среда на бразилската територия.

План за изграждането на града започват да правят през 1956 година архитектите Оскар Ниймайер и Лусио Коста. Хрумва им идеята да придадат на селището формата на самолет и наричат проекта си "Plano piloto". Административният център на града, всъщност, представлява тялото на аероплана, а крайните квартали са оформени като крила.

На 21 април 1960 година град Бразилия е обявен официално от президента Кубичек за столица на едноименната държава. Така новопостроеното селище изземва административните и политически функции от Рио де Жанейро. Една година по-късно, на същата дата, е открит Бразилският университет, а на 31 май 1961 година е осветена и катедралата.

Богатият Сао Пауло - финансовото и търговско сърце на Бразилия

Сао Пауло е град в Югоизточна Бразилия, център на щат Сао Пауло. Разположен е на 400 км от Рио де Жанейро и на 1030 от столицата Бразил...

През следващите години една след друга са изградени телевизионната кула (1967), централната поща (1977), градският парк (1981) и централната банка (1981).

От 1987 година град Бразилия е включен в листата на ЮНЕСКО със световните паметници на културата. През 1992 година е направена първата копка за метрото и на 31 март 2001-а вече са открити няколко отсечки от него.

Куяба - "Зеленият град" на три култури

Куяба е столицата на щата Мато Гросо в Бразилия. Намира се на точния географски център на Южна Америка. Градът е основан през 1719 годи...

Днес столицата Бразилия се населява от 197 675 жители. Разположена е на 1158 м надморска височина в близост до вододела на реките, които на север се вливат в Амазонка, а на юг в Рио де ла Плата. Сао Пауло се намира на 1015 км от столицата, а Рио де Жанейро - на 1130 км.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com