В Порту Алегри е забранено да си тъжен

21724
В Порту Алегри е забранено да си тъжен

Порту Алегри (от португалски — Весел пристан, изговаря се Порту Алегри) е един от най-големите градове и столица на щата Рио Гранде до Сул. Намира се непосредствено до река Гуаиба и е в най-южната част на Бразилия. Градът е основан с пристигането на португалските колонизатори през 1742 г. Първото му име е Порто де Виамау, а през 19-и век там се заселват много германски, полски и италиански емигранти. Официалният празник на града е 2 февруари — денят на Носа Сеньора дос Навегантес, патрон на града. Порту Алегри е и един от основните административни и финансови центрове в Бразилия.

"Бейра-Рио" в Порту Алегри - като от пощенска картичка

Разположен на красиво място като от пейзаж на пощенска картичка, стадион "Бейра-Рио" в Порту Алегри приема 5 мача от световното първенс...

Да си тъжен тук е строго забранено! Това би трябвало да е девизът на Порту Алегри. И не само защото названието му в превод означава "весело пристанище". Хората там са може би най-големите веселяци в Бразилия. Тази страна е известна с жизнерадостния си народ. Но в Порту Алегри бият всички рекорди.

Човек се развеселява още като влиза в града по магистралата. Тогава става ясно, че темата футбол е може би най-важната за местните. "Най-добрият отбор в света". Това е надписът, който посреща посетителя още по стените на първите къщи в Порту Алегри и който е своего рода "Добре дошли". Да, ама отборите са цели два - Интернасионал и Гремио. Едното от двете имена задължително предшества споменатия надпис по стените. Така е и на стотици места по целия град.

Куритиба - ботаническата градина на Бразилия

Куритиба е град в Южна Бразилия, столицата на щата Парана. Населението наброява 1 851 215 жители по данни от преброяването през 2009 го...

Хората в Порту Алегри са изключително любопитни. Наричат се гаушус. Това означава жител на равнините в Южна Америка. У нас са повече известни от испанското название гаучос. Пришълецът неизменно бива заговарян от някой местен, ако седне да изпие нещо в центъра или просто се разхожда в района. Разговорът се завързва изключително бързо и след броени минути гостът вече придобива чувството, че е стар приятел със събеседника си.

Но непременно по едно време ще чуете: "И да знаете, че от този град е най-добрият отбор в света". Ако новите ви познати са двама, почти винаги ще са фенове на различни отбори. Интер и Гремио са една от гордостите на града. Неведнъж са печелили първенствата на Бразилия, а и по два пъти са били световни клубни шампиони.

Богатият Сао Пауло - финансовото и търговско сърце на Бразилия

Сао Пауло е град в Югоизточна Бразилия, център на щат Сао Пауло. Разположен е на 400 км от Рио де Жанейро и на 1030 от столицата Бразил...

Спорът обикновено завършва на по чашка в някой бар и братски прегръдки. Хората в Порту Алегри са толкова толерантни, че е невъзможно да се скарат дори заради спорта. Това е един от малкото "футболни" градове в света, където почти никога не е имало сбивания по такъв повод.

През последното десетилетие Роналдиньо е обединяващият фактор. Той е юноша на Гремио, но дори най-заклетите запалянковци на Интер признават, че е най-добрият играч, роден някога в Порту Алегри. Но пък президента Дилма Русеф, чийто възход в политиката започва в Порту Алегри, е от Интер. Изненадващо за Бразилия феновете на тези два тима не плачат дори когато любимците им губят срещу градския съперник.

За Бело Оризонте светът е просто един бар

Градът с интересното име Бело Оризонте (в превод "Хубав хоризонт") се намира в югоизточната част на Бразилия. Той е едновременно и общи...

Но градът се слави със своята толерантност не само по отношение на спортните пристрастия. С изненада ще откриете, че централният му площад, на който се намира кметството, носи името "Монтевидео", на столицата на съседен Уругвай. В чест на комшиите е наречен и тръгващият оттам широк булевард.

Порту Алегри е твърде необичаен и по своето местоположение. "Порту" означава пристанище и човек ще си помисли, че там има много плажове. Но в действителност няма. Градът е разположен между две води. Източната му част излиза на Атлантическия океан, но там има само индустриална зона и пристанище. Западната част е на брега на сладководното езеро Гуаиба, образувано от сливането на цели пет реки. Плажовете са на юг или на север. Но до там лесно се стига с кола, автобус или дори влак. Иначе по Гуаиба се предлагат приятни разходки с корабчета. И всички, качили се на тях, трябва задължително да си надянат спасителните жилетки дори при хубаво време и спокойна вода. Такъв е железният закон в Бразилия.

Защо всъщност е толкова весел Порту Алегри? Вероятно заради основателите си. Те са португалци, но не от континенталната част, а от разположените в средата на Атлантическия океан Азорски острови. От векове насам жителите на този архипелаг са известни като най-жизнерадостните португалци.

Салвадор - "Африка в изгнание" и много площади

Салвадор или Салвадор де Баиа е третият по големина град в Бразилия и е централното населено място на щата Баиа. Разположен е по средат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com