Рио - "Чудесният град" на карнавала, безкрайните плажове и футбола

73446
Рио - "Чудесният град" на карнавала, безкрайните плажове и футбола

Пълното име на града е Сао Себастиао до Рио де Жанейро (São Sebastião do Rio de Janeiro). Рио де Жанейро в буквален превод означава Януарска река. Името си е получил от екипажа на португалски кораб, който акустира на тамошния бряг на 1-и януари 1502 година. Едно друго название на Рио де Жанейро е Сидаде маравильоса, което пък скромно се превежда като "Чудесният град".

Бразилците са на мнение, че Бог е сътворил света за шест дни, а седмият е посветил на Рио. Той е един от най-забележителните и динамични морски градове в света. Разположен е на брега на Южния Атлантик, в Югоизточна Бразилия, център на щат Рио де Жанейро. Вторият по големина град в Бразилия след Сан Паулу, а от 1764 до 1960 година служи за столица на страната, след което главното населено място се премества в Бразилия.

Рио де Жанейро е кръстен в знак на почит към крал Себастиан I. През 1567 селището наброява 3000 души, повече от които са местни селяни, занимаващи се главно с риболов и най-вече ловът на китове, както и производството на захарни продукти. В края на 17-и век златната треска в Минаш Жерайш, намиращ се на северозапад от Рио де Жанейро, дава тласък на развитието на града. Португалският приток на имигранти превръща Рио де Жанейро в най-важното тукашно пристанище.

Пристигането на португалското кралско семейство през 1808 превръща Рио във временна столица на Португалия, а населението на града скача на 70 000 души.

Природата около Рио де Жанейро е уникално съчетание от море, гористи планини, атрактивни скалисти зъбери. Плажът Копакабана е навярно най-прочутата в цял свят плажна ивица. През деня и през нощта забавленията тук не спират и то винаги в ритъма на самбата. По крайбрежния булевард "Авенида Атлантика" са концентрирани едни от най-добрите заведения – кафенета, ресторанти, барове, дистотеки.

Легендарната "Маракана" в Рио чака нов финал

Създаден през 1950-а година за тогавашното световно първенство по футбол в Бразилия стадион "Жорналиста Марио Фильо" е известен по цели...

КАРНАВАЛ КАТО НИКОЙ ДРУГ. Рио де Жанейро по време на карнавала е мечта на всеки пътешественик по душа и любител на страстните танци и горещите емоции. Мнозина, имали удоволствието да посетят тази грандиозна забава, която навярно е най-рекламираният подобен фестивал в цял свят, са на мнение, че досегът до латиноамериканските ритми и начина на забавление на бразилците не се забравя цял живот.

Карнавалът в Рио де Жанейро продължава близо две седмици, като започва винаги в събота, 40 дни преди Великден, и завършва във вторник, последният ден преди постите. По време на карнавала в Рио де Жанейро улиците се изпъват от колоритни празнични процесии на най-добрите танцьори от най-добрите школи по самба, които се опитват да премерят сили в ритъма на танца.

Своята кулминация фестивалът достига в неделя, когато 14-те най-добре представили се през годината школи по самба, се раздават максимално в ритъма на горещите латиноамерикански ритми, за да се определи коя е най-добрата. Пищните карнавални танци преминават по прочутия булевард "Самбадром", който достига до дължина 700 метра.

Бразилия - столицата с форма на самолет

През 1891 година управниците на Бразилия взимат решение да бъде построена нова столица на страната. Две години по-късно е определена и ...

КОРКОВАДО И СТАТУЯТА НА ХРИСТОС. Безспорният символ на Рио де Жанейро и едно от най-вълнуващите места в града е планината Корковадо, където се извисява прословутата статуя на Христос, разперил ръце. Тази конструкция е издигната върху 6-метров пиедестал, а самата статуя достига височина от 30,5 метра. До символа на Рио де Жанейро може да се стигне по въжената железница, построена през далечната 1885 година, или по виещия се нагоре път. По него по планината Корковадо се откриват едни от най-красивите и завладяващи гледки към Рио.

Върхът Корковадо е разположен западно от централната част на Рио де Жанейро, но се намира изцяло в рамките на атрактивния бразилски град. В буквален превод от португалски Corcovado означава "гърбица". Годишно над 300 000 туристи от цял свят се изкачват на Корковадо, за да се докоснат от близо до този известен монумент на Спасителя.

От наблюдателната платформа на върха Корковадо посетителите може да се насладят на прекрасна гледка към околните бразилски планини, морето, атрактивните плажове Копакабана и Ипанема. Доста често върхът на Корковадо е обвит от облачна маса.

Куритиба - ботаническата градина на Бразилия

Куритиба е град в Южна Бразилия, столицата на щата Парана. Населението наброява 1 851 215 жители по данни от преброяването през 2009 го...

МЕЧТАТА "КОПАКАБАНА". Ако има четири километра в света, които да са съставени изцяло от забавление, слънце, плаж и морски вълни, това е лазурната плажна ивица "Копакабана". Тя е мечтана дестинация за лятна ваканция. Годишно милиони от цял свят пристигат в Рио де Жанейро, само за да усетят невероятната атмосфера, която блика от Копакабана, както и от съседната плажна ивица Ипанема. Само по краските на пешеходната алея може да разберете къде свършва Ипанема и къде започва Копакабана. Вълнообразните рисунки по тротоара на най-красивия плаж в света са по-ярки и по-големи от тези на Ипанема.

Крайбрежната алея, всъщност, е небезизвестният булевард Авенида Атлантика, по който са концентрирани едни от най-добрите заведения, в това число кафенета, ресторанти, барове, дистотеки, в Рио де Жанейро. Нощният живот на това място е вълнуващо преживяване и едва ли има еквивалент другаде по света.

Копакабана е разположен е в южната част на Рио де Жанейро и е считан за един от най-известните и престижни райони на южноамериканската столица. Официално с това име Копакабана съществува от края на 18-и век. Плажната ивица и кварталът са кръстени на Девицата от Копакабана, която е най-почитаната светиня в Боливия. Официално Копакабана става част от територията на Рио де Жанейро на 6 юли 1892 г.

Богатият Сао Пауло - финансовото и търговско сърце на Бразилия

Сао Пауло е град в Югоизточна Бразилия, център на щат Сао Пауло. Разположен е на 400 км от Рио де Жанейро и на 1030 от столицата Бразил...

ПРИСТАНИЩЕТО В РИО - ОЩЕ ЕДНО ОТ СЕДЕМТЕ ЧУДЕСА НА СВЕТА. Наред със статуята на Христос, която е включена в класацията на 7-те нови чудеса на света, пристанището на Рио де Жанейро, известно и като залива Гуанабара, е още един от призьорите в тази престижна класация.

Уникалността на пристанището на Рио де Жанейро идва от нестандартното му проектиране. Изглежда така, сякаш се влива в океана, като устието на реката. Обградено е от самия град Рио де Жанейро и неговите невероятни забележителности - захарната планина Лоуф (395 м), връх Корковадо (704 м) и хълмовете на Тижука (1021 м).

Заливът Гуанабара се простира на 143 км в югоизточната част на Бразилия и се счита за най-големия залив в света по отношение на обема на вода в него. Той е вторият по големина залив в района на Бразилия със своите 412 кв. км площ. Гуанабара е с периметър, простиращ се в няколко общини на щата Рио де Жанейро. На западния бряг се намира самият град Рио де Жанейро, а на източния - град Нитерой.

За Бело Оризонте светът е просто един бар

Градът с интересното име Бело Оризонте (в превод "Хубав хоризонт") се намира в югоизточната част на Бразилия. Той е едновременно и общи...

Из залива са пръснати повече от 130 островчета със собствени заливчета. Освен пристанището на Рио де Жанейро, на брега на залива са разположени и двете летища на града. Двата най-големи острова – Фундао и Говернадор, са свързани със сушата посредством много малки мостове.

На 20 януари 1502 година, две години след като португалският мореплавател Педро Алвареш Кабрал достига бреговете на сегашна Бразилия, неговият сънародник Гаспар де Лемос и моряците му акостират в залива Гуанабара. В продължение на часове те оглеждат запленени огромната плажна ивица и девствените горски масиви и не могат да повярват на очите си на какво райско място са попаднали. Били убедени, преминавайки по тесния воден канал, заобиколен от хълмове, че са достигнали до устието на голяма река. Без да се колебаят, те кръщават местността Рио де Жанейро.

Входът на пристанището на Рио де Жанейро е охраняван от остров Мадейра. Името Гуанабара е дадено от коренните жители тамоио и в превод означава "ръка на морето".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com